Η Παναγία των Παρισίων έχει πλήρως χαρτογραφηθεί με λέιζερ

Perierga.gr - Η ανοικοδόμηση του Notre Dame θα μπορούσε να βασιστεί σε τεχνολογία λέιζερ

Το κλειδί για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μετά από την καταστροφική πυρκαγιά θα μπορούσε να βασιστεί σε ένα τέλεια χαρτογραφημένο ψηφιακό αντίγραφο που είναι εφικτό να προκύψει με τη χρήση τεχνολογίας λέιζερ.

Το 2015 ο αρχιτέκτονας και ιστορικός Andrew Tallon κατάφερε να καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια τον καθεδρικό ναό Notre Dame του Παρισιού χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τεχνολογίας λέιζερ και ψηφιακής φωτογραφίας.

Χρησιμοποιώντας περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο στοιχεία δεδομένων, ο Tallon ήταν σε θέση να καταγράψει στην πιο ακριβή μορφή του το ναό.

Perierga.gr - Η ανοικοδόμηση του Notre Dame θα μπορούσε να βασιστεί σε τεχνολογία λέιζερ

Συγκεκριμένα, ο Tallon χρησιμοποίησε μια περιστρεφόμενη μηχανή λέιζερ για να μετρήσει τις ακριβείς προδιαγραφές του εσωτερικού και του εξωτερικού της εκκλησίας σε περισσότερες από 50 διαφορετικές οπτικές γωνίες. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε πανοραμικές φωτογραφίες των ίδιων τοποθεσιών που χαρτογραφήθηκαν με λέιζερ για να αποτυπώσουν κάθε αισθητική λεπτομέρεια, γεγονός που επέτρεψε πιστή αντιγραφή τόσο στις διαστάσεις όσο και στην εμφάνιση του ναού.

Ο Tallon δεν ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε την τεχνολογία λέιζερ για να χαρτογραφήσει μεσαιωνικά κτίρια, αλλά στην περίπτωση του Notre Dame, ήταν μακράν η πιο επιτυχημένη προσπάθεια.

Οι δομές, ιδίως οι παλαιές, τείνουν να μεταβάλλονται λόγω καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων. Καταγράφοντας αυτές τις αλλαγές με απαράμιλλη ακρίβεια, η ανάλυση του Tallon σχετικά με την «μεταμόρφωση» του κτιρίου αποδείχθηκε ένα κρίσιμο εργαλείο για την πιο σωστή απεικόνισή του, που σήμερα θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος.

Rating: 4.5/5. From 10 votes.
Please wait...