Παράγουμε νέα εγκεφαλικά κύτταρα μέχρι τα 90

Perierga.gr - Παράγουμε νέα εγκεφαλικά κύτταρα μέχρι την ηλικία των 90

Οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να παράγουν νέα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) μέχρι την ηλικία των 90 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο, το θετικό αυτό δεδομένο δεν ισχύει για τους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα διεξήχθη υπό την επικεφαλής δρα Μαρία Λόρενς-Μάρτιν του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Medicine».

Έπειτα από αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα ιστών 58 ανθρώπων, διαπιστώθηκε ότι παρόλο που με το πέρασμα του χρόνου σημειώνεται μείωση στο ρυθμό της νευρογένεσης, η δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων παρατηρείται στον ιππόκαμπο που είναι ένα τμήμα ζωτικής σημασίας του εγκεφάλου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Ωστόσο, στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από Αλτσχάιμερ, ακόμη και σε αρχικό στάδιο, παρατηρείται μείωση των νέων νευρώνων της τάξεως του 30%.

Οι περισσότεροι νευρώνες έχουν ήδη δημιουργηθεί στον εγκέφαλο τη στιγμή που κάποιος γεννιέται, ωστόσο η γέννηση νέων κυττάρων συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές όπως ο ιππόκαμπος ακόμα και στην ενήλικη ζωή.

 

Rating: 4.9/5. From 5 votes.
Please wait...