Λογισμικό ανιχνεύει όσους σκοπεύουν να κάνουν κλοπή

Perierga.gr - Αυτό το νέο λογισμικό αποτροπής των κατασκόπων έχει βοηθήσει να ανιχνεύσει τουλάχιστον 7 κατασκόπους σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τις 12 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και πιστώνεται με τη μείωση των περιπτώσεων κλοπής κατά 75%, σύμφωνα με την IT Media. Ωστόσο, το VaakEye δεν έχει σκοπό να βοηθήσει την αστυνομία να συλλαμβάνει τους καταπιεστές αφού έχουν διαπράξει το έγκλημα, αλλά να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να αποτρέψουν το έγκλημα από το να διαπράττονται. Θεωρητικά, το προσωπικό των καταστημάτων μπορεί να προσεγγίσει ύποπτα θέματα αφού λάβει μια ειδοποίηση από το λογισμικό και να ρωτήσει εάν χρειάζονται κάποια βοήθεια. Αυτό θα πρέπει να αποθαρρύνει τους υποψιασμένους κατασκόπους να προχωρήσουν με τα σχέδιά τους. Ενώ η Vaak επικεντρώνεται επί του παρόντος στην πρόληψη των καταστροφών, έχουν επίσης σχέδια να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα του λογισμικού. Η 30χρονη Tanaka είπε στο Bloomberg ότι θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με διάφορα προϊόντα, βοηθώντας έτσι τις επιχειρήσεις να προβάλλουν καλύτερα τα προϊόντα τους, αλλά και σε δημόσιους χώρους και αμαξοστοιχίες για να ανιχνεύσουν ύποπτες συμπεριφορές και να αποτρέψουν τις προσπάθειες αυτοκτονίας.

Μια ιαπωνική τεχνολογική εταιρία ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης το οποίο αναλύει το υλικό από κάμερες παρακολούθησης και μπορεί να ανιχνεύσει ύποπτη συμπεριφορά και να αποτρέψει μια κλοπή.

Το λογισμικό ονομάζεται VaakEye και έχει αναπτυχθεί από την ιαπωνική εταιρία Vaak και μπορεί να ανιχνεύσει μια ύποπτη συμπεριφορά αναλύοντας βίντεο από κάμερες παρακολούθησης για την αναγνώριση ύποπτων κινήσεων και συμπεριφορών ανθρώπων που έχουν βρίσκονται εντός του πεδίου της κάμερας. Αν ο αλγόριθμος »αποφασίσει» ότι υπάρχει μια αρκετά υψηλή πιθανότητα κάποιος να προβεί σε κλοπή, στέλνει μια ειδοποίηση μέσω μιας εφαρμογής smartphone, ώστε να μπορεί να προληφθεί το αδίκημα.

Σήμερα, η Vaak δοκιμάζει το λογισμικό της σε μερικές δεκάδες καταστήματα στην περιοχή του Τόκιο, αλλά σχεδιάζει να το εγκαταστήσει σε 100.000 καταστήματα στην Ιαπωνία τα επόμενα τρία χρόνια.

Το VaakEye βασίζεται σε έναν περίπλοκο αλγόριθμο αναλύοντας πάνω από 100 διαφορετικούς παράγοντες, από το πρόσωπο, τα ρούχα, την κίνηση, τη γενική συμπεριφορά, έως μακροοικονομικά δεδομένα όπως η συχνότητα εγκληματικότητας στην περιοχή ή τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες.

Μέχρι σήμερα έχει ανιχνεύσει τουλάχιστον 7 υπόπτους σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τις 12 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και θεωρείται ότι μπορεί να επιφέρει τη μείωση περιπτώσεων κλοπής κατά 75%. Ωστόσο, το VaakEye δεν έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την αστυνομία να συλλαμβάνει τους παραβάτες αφού έχουν διαπράξει το έγκλημα, αλλά να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να αποτρέψουν το έγκλημα από το να διαπραχθεί.

Θεωρητικά, το προσωπικό των καταστημάτων μπορεί να προσεγγίσει τους υπόπτους – αφού πρώτα έχει λάβει ειδοποίηση από το λογισμικό – ρωτώντας τους παραδείγματος χάρη αν χρειάζονται κάποια βοήθεια. Αυτό θεωρητικά θα αποθαρρύνει τους εν δυνάμει κλέφτες να προχωρήσουν με τα σχέδιά τους.

 

Rating: 1.7/5. From 8 votes.
Please wait...