Οι ακριβότερες και φθηνότερες πόλεις να ζει κανείς

Το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ για πρώτη φορά κατατάχθηκαν μαζί με τη Σιγκαπούρη ως οι ακριβότερες πόλεις για να ζει κανείς, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Economist Intelligence Unit, η οποία συγκρίνει τις τιμές σε 133 πόλεις παγκοσμίως, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Ζυρίχη, η Γενεύη και η Οσάκα της Ιαπωνίας ακολουθούν σε κοντινή απόσταση, ενώ πόλεις αναδυόμενων αγορών όπως η Κωνσταντινούπολη και η Μόσχα έπεσαν στην κατάταξη εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια που τρεις πόλεις βρίσκονται στην πρώτη θέση, μια ένδειξη ότι οι αυξάνονται οι ακριβές πόλεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη συντάκτρια της έκθεσης Ροξάνα Σλάβτσεβα. Ακόμα και σε περιοχές όπου η αγορά τροφίμων μπορεί να είναι σχετικά φθηνότερη, οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας ή οι τιμές μεταφορών οδηγούν ανοδικά το συνολικό κόστος ζωής», δήλωσε.

Οι ακριβότερες πόλεις στον κόσμο:

1. Σιγκαπούρη
1. Παρίσι (Γαλλία)
1. Χονγκ Κονγκ (Κίνα)
4. Ζυρίχη (Ελβετία)
5. Γενεύη (Ελβετία)
5. Οσάκα (Ιαπωνία)
7. Σεούλ (Νότια Κορέα)
7. Κοπεγχάγη (Δανία)
7. Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)
10. Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
10. Λος Άντζελες (ΗΠΑ)

Για την έρευνα του EIU, οι μελετητές συνέκριναν το κόστος περισσότερων των 150 προϊόντων και υπηρεσιών, όπως αυτοκίνητα, τρόφιμα, ενοίκιο, μεταφορές και ενδύματα σε 133 πόλεις. Ένα γυναικείο κούρεμα κοστίζει περίπου 15 δολάρια στο Μπάνγκαλορ της Ινδίας, συγκριτικά με 210 στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, ενώ ένα μπουκάλι μπύρας κοστίζει περίπου μισό δολάριο στο Λάγος της Νιγηρίας και πάνω από 3 δολάρια στη Ζυρίχη.

Η πολιτική αναταραχή στη Βενεζουέλα υποβάθμισε το Καράκας στο τέλος της κατάταξης, ενώ ακολουθούν η Δαμασκός της Συρίας, το Καράτσι στο Πακιστάν, το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και το Νέο Δελχί μεταξύ των 10 φθηνότερων πόλεων.

Οι φθηνότερες πόλεις στον κόσμο

1. Καράκας (Βενεζουέλα)
2. Δαμασκός (Συρία)
3. Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν)
4. Αλμάτι (Καζακστάν)
5. Μπανγκαλόρ (Ινδία)
6. Καράτσι (Πακιστάν)
6. Λάγκος (Νιγηρία)
8. Μπουένος Άιρες (Αργεντινή)
8. Τσενάι (Ινδία)
10. Νέο Δελχί (Ινδία)

Rating: 4.4/5. From 9 votes.
Please wait...