Ένα ρομπότ που γελάει και στεναχωριέται όπως εμείς

Perierga.gr - Ένα ρομπότ που γελάει και στεναχωριέται όπως εμείς

Ο τομέας της ρομποτικής αναπτύσσεται ταχύτατα. Τα ρομπότ μπορούν πλέον να εκτελούν περίπλοκες κινήσεις με κομψότητα.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ρομπότ Σοφία, που αν και δεν κάνει έντονες ή δραματικές κινήσεις αφού ο κορμός της είναι σταθερός σε μια βάση, έχει… μια ανησυχητική εμφάνιση που θυμίζει έντονα τον άνθρωπο, συνυφασμένη με τις πολύπλοκες ικανότητες έκφρασης των συναισθημάτων.

Το ρομπότ Σοφία μπορεί να αντιπροσωπεύει μια σειρά συναισθηματικών καταστάσεων και μπορεί επίσης να δει συναισθηματικές εκφράσεις σε ένα ανθρώπινο πρόσωπο», εξηγεί ο David Hanson, ο ιδρυτής της Hanson Robotics.
Η εταιρεία έχει αναπτύξει αρκετά ρομπότ πανομοιότυπα με τη Σοφία στο ερευνητικό και σχεδιαστικό εργαστήριό τους στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τον Hanson, η Σοφία πλέον προσομοιώνει κάθε σημαντικό μυ του ανθρώπινου προσώπου, επιτρέποντάς της να δημιουργήσει εκφράσεις χαράς, θλίψης, περιέργειας, σύγχυσης, περισυλλογής, λύπης, απογοήτευσης και μερικών ακόμα συναισθημάτων.

Εκτός από τη βαθιά εκμάθηση και ένα προ-προγραμματισμένο σύνολο εκφράσεων, το πρόσωπο του ανθρωποειδούς ρομπότ κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά υλικά, που σημαίνει ότι είναι πιο μαλακό, πιο εύπλαστο και επομένως πιο ρεαλιστικό. Το εργαστήριο μελετά επίσης τη νευροβιολογία και τη βιολογία των ανθρώπινων εκφράσεων του προσώπου για να κατανοήσει και να βρει έναν τρόπο αυτά να «μεταφραστούν» και μηχανικά.

«Ήταν πολύ σημαντικό το ρομπότ να αντιπροσωπεύει τη διασταύρωση της ανθρωπότητας και της τεχνολογίας, με την ιδέα ότι η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει την ανθρωπότητα», λέει ο Hanson.

 

Rating: 1.2/5. From 6 votes.
Please wait...