Wrangel: Το νησί των πολικών αρκούδων και των μαμούθ

Perierga.gr - Wrangel: Το νησί της πολικής αρκούδας και του μαμούθ

Το νησί Wrangel, στον Αρκτικό Ωκεανό, είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της Ρωσίας. Το ηφαιστειογενές νησί βρίσκεται πάνω στο νοητό το όριο όπου συναντάται το ανατολικό και το δυτικό ημισφαίριο, με τις θερμοκρασίες το καλοκαίρι μετά βίας να φτάνουν πάνω από το 0 και πιστεύεται ότι ήταν το τελευταίο καταφύγιο των μαμούθ.

Το σχεδόν άγονο τοπίο του νησιού υποστηρίζει ένα εκπληκτικά ποικίλο οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των αρκτικών αλεπούδων, της φώκιας και πολλών ειδών πουλιών. Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο είδος στο νησί είναι οι πολικές αρκούδες, που κατά μεγάλες ομάδες ταξιδεύουν στο νησί. Το νησί συγκεκριμένα φιλοξενεί τις περισσότερες πολικές αρκούδες απ΄ότι ολόκληρη η περιοχή της Αρκτικής. Οι αρκούδες έρχονται κάθε καλοκαίρι όταν λιώνει ο πάγος και μένουν στο νησί μέχρι τον επόμενο χειμώνα, με στόχο να γεννήσουν. Η πολική αρκούδα είναι ένα ζώο που αγαπά να περνά το χρόνο του στο νερό. Το προτιμώμενο περιβάλλον τους είναι ο θαλάσσιος πάγος γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούν να κυνηγάνε φώκιες και άλλα θαλάσσια ζώα.

Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, η αλλαγή του κλίματος έχει αναγκάσει τις αρκούδες να περνάνε περισσότερο χρόνο στην ξηρά, επειδή ο πάγος λιώνει νωρίτερα και παγώνει αργότερα, επιμηκύνοντας την περίοδο πριν από το χειμώνα. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα 20 χρόνια, οι πολικές αρκούδες, κατά μέσο όρο περνάνε ένα μήνα περισσότερο στο νησί Wrangel. Ο αριθμός των αρκούδων που φτάνει στο νησί Wrangel κάθε χρόνο σημειώνει επίσης αυξητική τάση. Το 2017, οι ερευνητές μέτρησαν 589 πολικές αρκούδες στο νησί, το οποίο ήταν «ασυνήθιστα υψηλότερο» από το προηγούμενο νούμερο των 200-300 πολικών αρκούδων.

Perierga.gr - Wrangel: Το νησί της πολικής αρκούδας και του μαμούθ

Το τελευταίο καταφύγιο του μαμούθ
Το μαμούθ πέθανε πριν από περίπου 10.000 χρόνια καθώς οι παγετώνες έλιωσαν και η Γη έγινε πιο ζεστή και εχθρική απέναντι στα μεγάλα αυτά πλάσματα. Η συρρίκνωση των οικότοπων και το κυνήγι  συνέβαλαν στο να εξαφανιστεί το ζώο, αλλά απομονωμένοι πληθυσμοί επιβίωναν σε απομακρυσμένες γωνιές όπως το νησί Wrangel, μέχρι και πριν από 4.000 χρόνια. Είναι πιθανό ότι το κυνήγι οδήγησε τα τελευταία επιζώντα μαμούθ, σε αυτό το παγωμένο νησί, πριν εξαφανιστούν για πάντα. Σήμερα το νησί είναι γεμάτο με υπολείμματα από μαλλί μαμούθ, από χαυλιόδοντες και κομμάτια οστών.

Το Wrangel από το 2004 και μετά συγκαταλέγεται στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο στον κύκλο της Αρκτικής και είναι το μόνο μέρος που είναι καταχωρημένο στη λίστα για τις θαλάσσιες αξίες του. Το νησί μπορεί να υπερηφανεύεται για τον μεγαλύτερο πληθυσμό πολικών αρκούδων και άλλων άγριων ζώων στον κόσμο, αφού περίπου 100.000 ζώα συγκεντρώνονται στα δρομάκια του νησιού.

Perierga.gr - Wrangel: Το νησί της πολικής αρκούδας και του μαμούθ

Ζώντας με πολικές αρκούδες
Ενώ λοιπόν το νησί Wrangel βρίθει από άγρια ζώα δεν έχει μόνιμο ανθρώπινο πληθυσμό, παρά μόνο 6 ή 7 παροδικούς κατοίκους που επισκέπτονται το νησί για να εκτελούν διάφορα καθήκοντα, όπως η παρακολούθηση της άγριας φύσης, η συντήρηση των αγροτικών καλυβιών του νησιού και η συνεργασία με επιστημονικές ομάδες, ερευνητές και τουριστικές ομάδες που επισκέπτονται το νησί.

Οι κάτοικοι ζουν σε δυο καλύβες με παράθυρα προστατευμένα με αιχμηρές μεταλλικές αιχμές για να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις πολικών αρκούδων. Απαγορεύεται να κατέχουν όπλα, αλλά μεταφέρουν πυροβόλα και σπρέι πιπεριού σε περίπτωση που χρειαστεί να τις αντιμετωπίσουν. Οι εγκαταστάσεις στο νησί είναι πρωτόγονες και οι συνθήκες των καλυβιών και των λίγων οχημάτων είναι πολύ κακές. Η επικοινωνία προς και από το νησί γίνεται μέσω ραδιοσήματος, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες ενώ η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται από γεννήτριες.

Σήμερα, το νησί Wrangel είναι ένα από τα λιγότερο επισκέψιμα και πιο περιορισμένα φυσικά καταφύγια στον κόσμο. Οι τουρίστες χρειάζονται ειδική άδεια από τις ρωσικές αρχές, που είναι μια αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία για να εγκριθεί.

Perierga.gr - Wrangel: Το νησί της πολικής αρκούδας και του μαμούθ

Perierga.gr - Wrangel: Το νησί της πολικής αρκούδας και του μαμούθ

Perierga.gr - Wrangel: Το νησί της πολικής αρκούδας και του μαμούθ

Perierga.gr - Wrangel: Το νησί της πολικής αρκούδας και του μαμούθ

Rating: 4.8/5. From 9 votes.
Please wait...