Εντυπωσιακοί κώνοι φτιάχτηκαν από τερμίτες σε 4.000 χρόνια

Perierga.gr - Εντυπωσιακοί κώνοι φτιάχτηκαν από τερμίτες σε 4.000 χρόνια

Ερευνητές ανακάλυψαν περίπου 200 εκατομμύρια μικρούς λόφους με τη μορφή κώνων που βρίσκονται στη βορειοανατολική Βραζιλία και φτιάχτηκαν σε βάθος 4.000 χρόνων. Έχουν περίπου 2 μέτρα ύψος έκταση και καταλαμβάνουν έκταση 23.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων ξηρού τροπικού δάσους.

Αυτά τα αναχώματα δεν είναι αρχιτεκτονικά κειμήλια ενός αρχαίου πολιτισμού αλλά τα… μακροχρόνια θαύματα που χτίστηκαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τερμίτες. Αυτοί οι κωνικοί λόφοι είναι ορατοί από το διάστημα και χτίστηκαν από τερμίτες του είδους Syntermes dirus.

«Αυτά τα αναχώματα σχηματίστηκαν από τους τερμίτες που «έσκαψαν» ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων για να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε νεκρά φύλλα που μπορούν να βρουν κατευθείαν από το έδαφος», δήλωσε ο Στίβεν Μάρτιν από το Πανεπιστήμιο του Σαλφορντ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Perierga.gr - Εντυπωσιακοί κώνοι φτιάχτηκαν από τερμίτες σε 4.000 χρόνια

Η κατασκευή αυτών των υπόγειων σηράγγων βασίστηκε στην απόρριψη ακαθαρσιών από τους τερμίτες, τις οποίες συσσώρευαν για χρόνια.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα αναχώματα ήταν το τελικό αποτέλεσμα της οικοδόμησης ενός τεράστιου δικτύου σήραγγας που ελαχιστοποιεί το χρόνο ταξιδιού από τον ένα κώνο στον άλλο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη διαδρομή. Αυτό επέτρεψε στους τερμίτες να επικεντρωθούν στην αναζήτηση νεκρών φύλλων για να τραφούν  παρά να τα αναζητούν σποραδικά και σε άλλες τοποθεσίες.

 

Rating: 3.5/5. From 6 votes.
Please wait...