Οι άνθρωποι γνώριζαν τη σοκολάτα πολύ νωρίτερα απ΄ ότι πιστεύαμε

Perierga.gr - Οι άνθρωποι γνώριζαν τη σοκολάτα πολύ νωρίτερα απ΄ ό,τι πιστεύαμε

Το βασικό συστατικό της σοκολάτας, το κακάο, χρησιμοποιήθηκε στη Νότια Αμερική αιώνες προτού χρησιμοποιηθεί από λαούς στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το κακάο και ιδιαίτερα τα ροφήματα που παρασκευάζονται από τους αποξηραμένους σπόρους του, έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με τους αρχαίους πολιτισμούς των Μάγια και των Μεσοαμερικάνων. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι οι σπόροι του κακάο χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Ισημερινός περίπου 1.500 χρόνια πιο πριν απ΄ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα. Η πρώτη κατανάλωση σοκολάτας χρονολογείται δηλαδή γύρω στα 5.300 χρόνια πριν.

Οι επιστήμονες βρήκαν σε ένα καλοδιατηρημένο αρχαίο χωριό στις Άνδεις, στο Σάντα Άνα – Λα Φλορίντα, ίχνη από κακάο σε 25 κεραμικά και 21 πέτρινα αντικείμενα, καθώς και υπολείμματα μιας ουσίας που υπάρχει στα κακαόδεντρα, της θεοβρωμίνης,

«Είναι προφανές ότι το έπιναν ως ρόφημα, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία του σε κατσαρόλες και μπολ», δήλωσε ο ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Βρετανικού Κολούμπια και αρχαιολόγος Μάικλ Μπλέικ, επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Nature Ecology & Evolution. «Αυτά τα δείγματα κόκκων κακάο σημαίνει ότι οι άνθρωποι εκείνη την εποχή προφανώς θρυμμάτιζαν τους καρπούς για να φτιάξουν ροφήματα και πιθανολογείται ότι πριν τους θρυμματίσουν τους έβραζαν», πρόσθεσε.

Δήλωσε ακόμη ότι η «ανακάλυψη ιχνών κακάο σε φανταχτερά δοχεία, μερικά από τα οποία βρέθηκαν κοντά σε τάφους, σημαίνει ότι η κατανάλωση αυτού του ροφήματος σοκολάτας μπορεί να ήταν σημαντικό μέρος της γιορτής και της τελετουργικής τους συμπεριφοράς».

 

Rating: 4.9/5. From 5 votes.
Please wait...