Βρέθηκε η αρχαιότερη ζωγραφιά στον κόσμο

Perierga.gr - Η αρχαιότερη ζωγραφιά στον κόσμο βρέθηκε σε σπηλιά της Νότιας Αφρικής

Ένα μικρό κομμάτι πέτρα, στο οποίο ζωγραφίστηκαν γραμμές κόκκινης ώχρας πριν από 73.000 χρόνια και βρέθηκε σε σπηλιά στη νότια ακτή της Νότιας Αφρικής, αποτελεί, όπως είπαν αρχαιολόγοι, την αρχαιότερη γνωστή ζωγραφιά που έχει γίνει από άνθρωπο.

Την έκαναν κυνηγοί- συλλέκτες (ή τροφοσυλλέκτες) που διέμεναν περιστασιακά στο σπήλαιο Μπλόμπος, περίπου 300 χλμ ανατολικά του Κέιπ Τάουν, σύμφωνα με τους ερευνητές. Είναι παλαιότερο από τις προηγούμενες θεωρούμενες ως αρχαιότερες ζωγραφιές κατά τουλάχιστον 30.000 χρόνια.

Αν και το σχέδιο φαίνεται στοιχειώδες, το ότι ζωγραφίστηκε τόσο παλιά είναι ιδιαίτερα σημαντικό, υποδεικνύοντας την ύπαρξη σύγχρονων δυνατοτήτων σκέψης στο είδος μας, Homo Sapiens, κατά τη Μέση Λίθινη Εποχή, ανέφεραν οι ερευνητές.

Perierga.gr - Η αρχαιότερη ζωγραφιά στον κόσμο βρέθηκε σε σπηλιά της Νότιας Αφρικής

Η αρχαιότερη ζωγραφιά, που έχει γίνει με ώχρα, αποτελείται από μια σειρά από έξι ευθείες γραμμές, τις οποίες διαπερνούν τρεις ελαφρά καμπυλωτές. Το μήκος του κομματιού είναι περίπου 38,6 χιλιοστά και το πλάτος 12,8 χιλιοστά. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Κρίστοφερ Χένσιλγουντ, του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία και του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσταντ στη Νότια Αφρική, πιθανότατα αποτελούσε το τμήμα μιας μεγαλύτερης ζωγραφιάς, σε μεγαλύτερη επιφάνεια.

«Θα διστάζαμε να το αποκαλέσουμε τέχνη. Είναι σίγουρα ένα αφηρημένο σχέδιο, και σίγουρα είχε κάποια σημασία για τον δημιουργό του, και πιθανότατα ήταν μέρος ενός κοινού συστήματος συμβόλων που κατανοούσαν και άλλοι άνθρωποι σε αυτή την ομάδα».

Πηγή: huffingtonpost.gr 

Rating: 3.9/5. From 4 votes.
Please wait...