Ένα υπόγειο Μουσείο Τέχνης στο Ελσίνκι

Perierga.gr - Το υπόγειο Μουσείο Τέχνης του Ελσίνκι

Οι επισκέπτες που κάνουν βόλτες στην πλατεία Λασιπαλάτσι στο Ελσίνκι έρχονται αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερο θέαμα: πέντε σχεδόν στρογγυλές κατασκευές που εξέχουν κάποια μέτρα από το έδαφος και διαθέτουν παράθυρα.

Οι κατασκευές δεν είναι μέρος κάποιας μορφής τέχνης στην πλατεία – αν και πράγματι θα μπορούσαν να είναι. Είναι μέρος του νέου περίεργου μουσείου Amos Rex, το οποίο άνοιξε στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας στις 30 Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα υπόγειο μουσείο σύγχρονης τέχνης που έχει έκταση 2.170 τ.μ. Το παράξενο μουσείο αποτελείται από έναν λαβύρινθο υπόγειων εκθεσιακών χώρων – κανένας από τους οποίους δεν έχει κολόνες. Οι κατασκευές που εξέχουν από το έδαφος είναι φεγγίτες, ειδικά σχεδιασμένοι για να παρέχουν το απαιτούμενο φυσικό φως μέσα στις στοές και στους χώρους του υπόγειου μουσείου.

Perierga.gr - Το υπόγειο Μουσείο Τέχνης του Ελσίνκι

Οι φεγγίτες διαθέτουν επίσης παράθυρα που επιτρέπουν στους ανθρώπους που περπατούν στην πλατεία να βλέπουν από ψηλά προς τα κάτω, στον εκθεσιακό χώρο, προκαλώντας την περιέργειά τους για το τι βρίσκεται εκεί.

Το έργο ξεκίνησε το 2013, όταν το Μουσείο Τέχνης Amos Anderson άρχισε να αναζητά ένα νέο χώρο, αφού για χρόνια, φιλοξενούταν σε ένα πύργο γραφείων της δεκαετίας του 1920. Ο χώρος λοιπόν που ταίριαζε στο Μουσείο Τέχνης του Ελσίνκι βρέθηκε στα έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Perierga.gr - Το υπόγειο Μουσείο Τέχνης του Ελσίνκι

Perierga.gr - Το υπόγειο Μουσείο Τέχνης του Ελσίνκι

 

Rating: 3.2/5. From 3 votes.
Please wait...