Τι συμβαίνει μέσα σε μια χιονοστιβάδα (vid)

Perierga.gr - Βίντεο αποκαλύπτει για πρώτη φορά τι συμβαίνει μέσα σε μια χιονοστιβάδα

Ένα εντυπωσιακό 3D βίντεο μας αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σε μια χιονοστιβάδα για πρώτη φορά.

Η ψηφιακή προσομοίωση θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να βοηθήσει στον τρόπο που δουλεύουν οι ομάδες διάσωσης και στο πώς αντιμετωπίζουν τις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε χιονοστιβάδες.

Οι εμπειρογνώμονες μέχρι σήμερα δεν είχαν κατορθώσει να προσομοιώσουν με ακρίβεια τον τεράστιο αριθμό μεταβλητών που επιδρούν σε μια χιονοστιβάδα.

«Αυτό που έκανε την προσέγγισή μας τόσο πρωτότυπη ήταν ότι ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι το χιόνι σε μια χιονοστιβάδα συμπεριφέρεται τόσο σαν στερεό όσο και σαν υγρό», δήλωσε ο Johan Gaume, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

«Μια χιονοστιβάδα είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο γεγονός, με αμέτρητες παραμέτρους και φυσικές μεταβλητές από τη στιγμή που ενεργοποιείται μέχρι να τελειώσει», λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Nature Communications, συνδυάζει την τεχνογνωσία των μαθηματικών με την επιστημονική εμπειρία του Johan Gaume.

Οι ερευνητές «δανείστηκαν» μια τεχνική γνωστή ως η μέθοδος του υλικού σημείου, η οποία χρησιμοποιείται για να αναλύσει πώς συμπεριφέρονται τα κινούμενα υλικά και η οποία δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ στη μελέτη της απελευθέρωσης της χιονοστιβάδας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η νέα αυτή προσέγγιση για την πρόβλεψη των χιονοστιβάδων και για τις αιτίες ύπαρξής τους θα βοηθήσουν και τους ίδιους αλλά και τους διασώστες να δρουν αποτελεσματικότερα σε τέτοιες περίπτωσεις.


.

Rating: 1.2/5. From 6 votes.
Please wait...