Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη

Perierga.gr - Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη

Ένα κύμα καύσωνα φαίνεται να πλανιέται τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα μια παρατεταμένη και ασυνήθιστα έντονη περίοδος ζέστης να είναι διακριτή σε πολλές περιοχές.

Οι καταγραφές θερμοκρασίας παγκοσμίως είναι ασυνήθιστα αυξημένες για την εποχή και οι επιστήμονες φαίνεται ότι ανησυχούν. Ενώ ένα μεμονωμένο κύμα καύσωνα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως καιρική ανωμαλία, η κλίμακα αυτού του φαινομένου δείχνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ο ένοχος, λένε οι επιστήμονες.

Perierga.gr - Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη

Την περασμένη εβδομάδα, η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη Σκωτία έφτασε στους 33,2° C ενώ το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2003 φτάνοντας τους 32,9°C. Αλλά και το Ομάν είδε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ βράδυ στον πλανήτη. Στην Ιρλανδία και συγκεκριμένα στο Μπέλφαστ το θερμόμετρο έδειξε 28°C στις 28 Ιουνίου, ενώ λίγο βορειότερα, στο Κάστλεντεργκ, το θερμότερο έφτασε στους 30,1° C, μια ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία για την εποχή και την περιοχή.

Perierga.gr - Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη

Τα κύματα καύσωνα είναι πολύ πιο έντονα από ό,τι στο παρελθόν. «Αν δεν κάνουμε κάτι για να περιορίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι ακραίες θερμοκρασίες που ήδη συναντήσαμε το περασμένο καλοκαίρι θα είναι ο κανόνας σε λίγα χρόνια», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Και η Βόρεια Αμερική, πέρα από την Ευρώπη, φαίνεται ότι πλήττεται από αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες. Στο Μόντρεαλ την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε η υψηλότερη για την περιοχή θερμοκρασία φτάνοντας τους 36,6 ° C . Αλλά και το Ντένβερ, είδε το θερμόμετρο να φτάνει στους 40,5 ° C την περασμένη εβδομάδα, κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιούλιο του 2005.

 

Rating: 2.6/5. From 7 votes.
Please wait...