Η στιγμή που ξεκολλάει παγόβουνο μήκους 6,4 χιλιομέτρων

Perierga.gr - Η στιγμή που ξεκολλάει παγόβουνο μήκους 6,4 χιλιομέτρων

Στις 22 Ιουνίου, ένα παγόβουνο περίπου ίσο με το ένα τρίτο του μήκους του Μανχάταν, ξεκόλλησε από έναν παγετώνα στην ανατολική Γροιλανδία.

Το γεγονός της γέννησης αυτού του νέου παγόβουνου, που καταγράφηκε σε εκπληκτικό βίντεο από μια ομάδα ερευνητών στην περιοχή, ώθησε και άλλα παγόβουνα να χωριστούν επίσης.

Η παρακολούθηση ενός τέτοιου γεγονότος μπορεί να προετοιμάσει το δρόμο για πιο ακριβείς προβλέψεις, όπως το να καταλάβουμε πώς τόσο μεγάλα παγόβουνα μπορεί να επηρεάσουν μελλοντικά τα επίπεδα της θάλασσας, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Perierga.gr - Η στιγμή που ξεκολλάει παγόβουνο μήκους 6,4 χιλιομέτρων

«Η παγκόσμια αύξηση της στάθμης της θάλασσας είναι αναμφισβήτητη», λέει ο David Holland, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας. «Με τη σύλληψη τη στιγμής που το παγόβουνο ξεκολλάει, μπορούμε να μελετήσουμε λεπτομερώς τη σημασία του».

Το παγόβουνο μήκους 6,4 χιλιομέτρων άρχισε να αποκόβεται από τον παγετώνα Helheim της Γροιλανδίας στις 11.30 μ.μ. στις 22 Ιουνίου. Χρειάστηκαν περίπου 30 λεπτά για να ξεκολλήσει εντελώς.

Οι επιστήμονες κατέλαβαν το γεγονός της γέννησης του παγόβουνου και το μοιράστηκαν μαζί μας σε ένα βίντεο που έχει συμπτυχθεί σε μόλις 90 δευτερόλεπτα, δείχνοντας το τεράστιο παγόβουνο να χωρίζεται από το υπόλοιπο περιβάλλον του και να παρασύρεται μόνο του.

 

Rating: 3.6/5. From 12 votes.
Please wait...