Ο εξωπραγματικός ήχος του «μαύρου πάγου»

Perierga.gr - Ο εξωπραγματικός ήχος του "μαύρου πάγου"

Αν έχετε δοκιμάσει να κάνετε πατινάζ σε μια παγωμένη λίμνη, ίσως γνωρίζετε την αίσθηση ελευθερίας και ταχύτητας που προσφέρει. Αλλά δυο σκέιτερ από τη Σουηδία, ο Henrik Trygg και ο Mårten Ajne, απολαμβάνουν αυτή την εμπειρία λίγο παραπάνω μιας και είναι οι λάτρεις του πατινάζ σε πολύ λεπτό πάγο.

Perierga.gr - Ο εξωπραγματικός ήχος του "μαύρου πάγου"

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι δυο σκέιτερ βρέθηκαν σε μια παγωμένη λίμνη έξω από τη Στοκχόλμη και αποφάσισαν να τη διασχίσουν. Όταν ένας σκέιτερ γλιστράει στην επιφάνεια μιας παγωμένη λίμνης κι όταν ο πάγος είναι λεπτός, το βάρος του σπάει τον σπάει, δημιουργώντας έναν ήχο διαφορετικό από τον συνηθισμένο. Το στυλ που χρησιμοποιείται στο παρακάτω βίντεο είναι το σκανδιναβικό πατινάζ, η αλλιώς το πατινάζ μεγάλης διάρκειας κατά το οποίο καλύπτονται αποστάσεις από 50 έως 100 χιλιόμετρα την ημέρα.

Perierga.gr - Ο εξωπραγματικός ήχος του "μαύρου πάγου"

Ο Trygg εξηγεί ότι ο λεγόμενος «μαύρος πάγος» είναι ένα φαινόμενο όταν ο πάγος είναι καινούριος, παρθένος και μετά βίας μπορεί να αντέξει το βάρος του. Η ικανοποίηση που προσφέρει αυτή η δραστηριότητα είναι όταν ακούς τον πάγο να «τραγουδάει», να ραγίζει χωρίς ωστόσο να σπάει.

Perierga.gr - Ο εξωπραγματικός ήχος του "μαύρου πάγου"

Ενώ, λοιπόν, το βάρος του σκέιτερ αναγκάζει τον πάγο να ραγίσει ή και να «λυγίσει σαν αψίδα» σε κάποια σημεία η συμπιεστική του δύναμη του επιτρέπει να μην σπάει. Για αυτό άλλωστε δεν αποτελεί μια επικίνδυνη δραστηριότητα. Ιδιαίτερα, αν χρησιμοποιείται και ο σωστός εξοπλισμός, το οποιοδήποτε άγχος ξεχνιέται και ο ήχος που παράγεται είναι η καλύτερη ανταμοιβή για τον σκέιτερ.

.

Rating: 4.0/5. From 10 votes.
Please wait...