Πώς αντιμετωπίζουν οι αλιγάτορες το πολικό ψύχος

Perierga.gr - Ο παράξενος τρόπος που αντιμετωπίζουν οι αλιγάτορες το πολικό ψύχος

Οι αλιγάτορες είναι άγρια ​​πλάσματα που διατηρούν την πρωταρχική μορφή του σώματος τους για πάνω από 180 εκατομμύρια χρόνια. Αυτά τα ογκώδη ερπετά έχουν προσαρμοστεί με διάφορους ασυνήθιστους τρόπους στις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες, για να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους. Μια τέτοια εντυπωσιακή προσαρμογή καταπλήσσει τους επισκέπτες στο πάρκο της Βόρειας Καρολίνας αυτή την εβδομάδα.

Το πάρκο Shallotte River Swamp, 200 μίλια ανατολικά της μεγαλύτερης πόλης της πολιτείας Charlotte, δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο στο Facebook που φαινομενικά δείχνει μια λίμνη γεμάτη από νεκρούς αλιγάτορες. Ο απίστευτος κυκλώνας που ταλαιπώρησε την Αμερική την προηγούμενη εβδομάδα, με τις χαμηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ, προκάλεσε πάγωμα της λίμνης.

Οι αλιγάτορες δεν είναι γνωστοί για την αγάπη τους για τα παγωμένα νερά, οπότε βλέποντας ένα μέρος του κεφαλιού τους έξω από το νερό που έχει μετατραπεί σε πάγο, θα πίστευε κανείς ότι τα τεράστια ερπετά είχαν πεθάνει. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει.

Προφανώς, οι αλιγάτορες γνωρίζουν ενστικτωδώς πότε το νερό πρόκειται να παγώσει και έτσι βγάζουν το κεφάλι τους στην επιφάνεια τη σωστή στιγμή, ενώ το νερό μετατρέπεται σιγά σιγά σε πάγο γύρω από αυτά.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το πάρκο επισημαίνουν ότι οι αλιγάτορες αυτή την εποχή του χρόνου,  βγάζουν έξω από το νερό το κεφάλι τους, περιμένοντας να ζεσταθούν και να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο οξυγόνο.

Παρόμοια με πολλά άλλα ερπετά, οι αλιγάτορες πέφτουν κατά κάποιο τρόπο σε χειμερία νάρκη, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο και έτσι η αναπνοή και ο μεταβολισμός τους επιβραδύνονται. Όταν οι θερμοκρασίες αυξηθούν ξανά, οι αλιγάτορες θα ξυπνήσουν και θα συνεχίσουν να ζουν όπως και πριν.

Rating: 3.9/5. From 8 votes.
Please wait...