Η Ινδία μέσα σε τρία χρόνια γέμισε… τουαλέτες!

Perierga.gr - Η Ινδία μέσα σε τρία χρόνια γέμισε... τουαλέτες!

Δεν χρειάζεται να πάει κανείς ως την Ινδία για να καταλάβει το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων της χώρας. Το τελευταίο ίσως να είναι και ο αποτρεπτικός παράγοντας για την επισκεφτεί κάποιος. Σκουπίδια παντού, περιττώματα ανθρώπων και ζώων στους στους δρόμους, λακκούβες με βρόμικα νερά συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν ταιριάζει με μια ανερχόμενη υπερδύναμη.

Αυτή η εικόνα αλλάζει ραγδαία και ριζικά μετά από τον βιασμό και τον απαγχονισμό δύο νεαρών κοριτσιών το 2014. Οι δύο εξαδέλφες 14 και 16 χρονών, που βγήκαν για να πραγματοποιήσουν την σωματική τους ανάγκη στην ύπαιθρο, δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση και στην συνέχεια κρεμάστηκαν από δέντρο του χωριού στο οποίο διέμεναν. Η είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ναρέντα Μόντι να πάρει δραστικά μέτρα.

Με το 55% των γυναικών Ντάλιτ (παρίες) να πέφτουν θύματα βιασμού όταν πήγαιναν για την ανάγκη τους στην ύπαιθρο η λύση ήταν να δημιουργηθούν τουαλέτες στα σπίτια ή αξιοπρεπείς δημόσιες τουαλέτες. Τον Οκτώβριο του 2014 ο πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι ανακοίνωσε την αποστολή «Καθαρισμός της Ινδίας» όπου προέβλεπε μεταξύ των άλλων και την δημιουργία χώρων υγιεινής στα σπίτια. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της σε αυτό τον τομέα φαίνονται στον σχετικό χάρτη.

Perierga.gr - Η Ινδία μέσα σε τρία χρόνια γέμισε... τουαλέτες!

Αξίζει να αναφερθεί ότι βασικό πρόβλημα της καμπάνιας, η οποία έχει στόχο να ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό το 2019 με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από την γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι, ήταν η ιδεοληψία της πλειοψηφίας των Ινδών ότι οι τουαλέτες είναι βρόμικες. Το πρόγραμμα πάντως δείχνει να έχει ανταπόκριση καθώς από 38,7% που ήταν το ποσοστό των σπιτιών που είχαν τουαλέτα πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα πλέον έχει φθάσει στο 76,22%.

Επειδή το μέγεθος της Ινδίας είναι τόσο μεγάλο πού ίσως δεν καταλαβαίνουμε το μέγεθος της αλλαγής ας δούμε τα απόλυτα νούμερα: Από τις 2 Οκτωβρίου 2014, σε διάστημα 1000 ημερών, κατασκευάστηκαν  σχεδόν 60.000.000 τουαλέτες στα σπίτια των Ινδών!

Για την αλλαγή της νοοτροπίας χρειάστηκε να βάλει το χέρι του και το Μπόλιγουντ όπου μέσα από την θεματολογία του έθιγε το ζήτημα της τουαλέτας αλλά και μία πρόσφατη δικαστική απόφαση όπου η σύζυγος που είχε ζητήσει διαζύγιο μίας και ο άνδρας της δεν της παρείχε τουαλέτα στο σπίτι δικαιώθηκε.

με πληροφορίες από: news247.gr

Rating: 4.9/5. From 7 votes.
Please wait...