Άλαν Πάτoν: Νοτιοαφρικανός συγγραφέας και ακτιβιστής

Ο Άλαν Πάτoν γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1903 στο Pietermaritzburg της επαρχίας Natal (σήμερα KwaZulu-Natal) της Νότιας Αφρικής. Γιος δημοσίου υπαλλήλου, ο Άλαν Πάτον, απέκτησε εκπαίδευση και φοίτησε στο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια σαν δάσκαλος ενώ στη συνέχεια ανέλαβε διευθυντής του σωφρονιστηρίου Diepkloof, για νεαρούς μαύρους παραβάτες, όπου ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό για την εποχή σύστημα σωφρονιστικής μεταρρύθμισης, το οποίο περιλάμβανε ανοιχτούς κοιτώνες, εργασία εκτός των τοίχων της φυλακής και επισκέψεις στο σπίτι. Είναι εντυπωσιακό ότι μόνο το 5% των 10.000 κρατουμένων που έλαβαν άδειες δεν επέστρεψε στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Πάτον προσφέρθηκε να υπηρετήσει εθελοντικά αλλά δεν έγινε δεκτός. Μετά το τέλος του πολέμου περιόδευσε σε σωφρονιστικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, διάστημα κατά το οποίο άρχισε να γράφει το «Cry, the Beloved Country», το πιο γνωστό του έργο. Τη δεκαετία του ’50 εξέδωσε αρκετά βιβλία που του απέφεραν πέρα από τη φήμη και οικονομικά οφέλη.

Το 1948, τέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευση του «Cry, The Beloved Country», το ρατσιστικό Εθνικό Κόμμα ήρθε στην εξουσία στη Νότια Αφρική. Ο Πάτον, μαζί με την Margaret Ballinger, τον Edgar Brookes και τον Leo Marquard, σχημάτισε τη Φιλελεύθερη Ένωση στις αρχές του 1953, το οποίο μετασχηματίστηκε στο Φιλελεύθερο Κόμμα της Νότιας Αφρικής (LPSA), με τον Πάτον ως ιδρυτικό αντιπρόεδρο, που αγωνίστηκε κατά της νομοθεσίας του απαρτχάιντ που θέσπισε το Εθνικό Κόμμα.

Υπηρέτησε ως πρόεδρος του LPSA μέχρι την αναγκαστική διάλυση από το καθεστώς του απαρτχάιντ στα τέλη της δεκαετίας του 1960, επίσημα επειδή στις τάξεις του περιελάμβανε τόσο μαύρους όσο και λευκούς. Ο Πάτον υιοθέτησε μια αντιπολίτευση με ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά του απαρτχάιντ, όπως και πολλοί άλλοι στο κόμμα. Ορισμένα όμως μέλη του SALP προχώρησαν σε πιο βίαιες αντιδράσεις με συνέπεια να στιγματίσουν ολόκληρο το κόμμα.

Το διαβατήριο του Άλαν Πάτον κατασχέθηκε κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη το 1960, όπου του είχε απονεμηθεί το ετήσιο Βραβείο Ελευθερίας. Δεν του επιστράφηκε για δέκα χρόνια.

Ο Πάτον αποσύρθηκε στη μικρή πόλη Hill of Botha της Νότιας Αφρικής, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, στις 12 Απριλίου 1988, λίγα μόλις χρόνια πριν την κατάργηση του απαρτχάιντ το 1991.

No votes yet.
Please wait...