Μια ποδηλατούπολη προτείνει για το μέλλον η BMW

Μια απρόσμενη όσο και εντυπωσιακή πρόταση έριξε στο τραπέζι η BMW για πόλεις με λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση και λιγότερο μολυσμένη ατμόσφαιρα. Το απρόσμενο του πράγματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προτείνει μια πόλη που θα ωθεί τους κατοίκους στη χρήση ποδηλάτων. Το εντυπωσιακό έχει να κάνει με τον τρόπο που θα συμβεί αυτό.

Στελέχη του Τμήματος Τεχνολογίας της BMW στην Κίνα συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο Tongji στη Σανγκάη και σχεδίασαν μια πόλη την οποία θα διατρέχουν γιγάντια εναέρια τούνελ που θα λειτουργούν αποκλειστικά ως ποδηλατόδρομοι. Τα τούνελ αυτά είναι σχεδιασμένα στη λογική των αντίστοιχων τούνελ μέσα στα οποία θα κινούνται τα υπερηχητικά τρένα Hyperloop που κατασκευάζει ο Αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής Ελον Μασκ. Εκτός από ποδήλατα στα τούνελ αυτά θα κινούνται και ηλεκτρικά δίτροχα οχήματα.

Το πρότζεκτ ονομάζεται Vision E3 Way και σε πρώτη φάση έχουν σχεδιαστεί δύο διαδρομές με τέτοια τούνελ στη Σανγκάη, συνολικού μήκους 20 χλμ. Τα τούνελ θα συνδέονται φυσικά και με το οδικό δίκτυο αλλά και με τους σταθμούς του μετρό καθώς και με εμπορικά κέντρα. Υπολογίζεται ότι στην Κίνα θα ζουν στις πόλεις μέχρι το 2050 περισσότερο από ένα δισ. άνθρωποι, οπότε πρέπει να βρεθούν κάποιοι τρόποι να μετακινούνται εύκολα, γρήγορα, αλλά και χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...