Μαξ Μπορν: Ένας θεμελιωτής της κβαντομηχανικής

Ο Μαξ Μπορν (Max Born) ήταν Γερμανός μαθηματικός και φυσικός εβραϊκής καταγωγής, που συνέβαλε στη θεμελίωση της κβαντομηχανικής. Το 1954 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ερμηνεία που έδωσε στην κυματοσυνάρτηση του Έρβιν Σρέντιγκερ (Schrödinger).

Ο Μπορν υπήρξε ένας από τους έντεκα επιστήμονες που υπέγραψαν το Μανιφέστο Ράσελ – Αϊνστάιν, το οποίο υπογράμμιζε τους κινδύνους της χρήσης πυρηνικών όπλων. Ήταν προσωπικός φίλος με τον Αϊνστάιν, με τον οποίο διαφωνούσαν για την ισχύ της κβαντομηχανικής. Σε ένα γράμμα του Αϊνστάιν προς τον Μπορν αναφέρεται η περίφημη φράση «Ο Θεός δεν παίζει ζάρια».

Ο Μαξ Μπορν γεννήθηκε στο Μπρεσλάου της Πρωσίας, το σημερινό Βρότσλαβ της Πολωνίας στις 11 Δεκεμβρίου 1882.

Σπούδασε μαθηματικά και συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της επιστήμης στην εποχή του. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη φυσική και συγκεκριμένα την κβαντομηχανική για την ανάπτυξη της οποίας στάθηκε ένα από τους βασικούς πυλώνες. Κάποιοι από τους συνεργάτες του τιμήθηκαν με βραβείο Νόμπελ αλλά ο ίδιος δεν κατάφερε να πάρει άμεσα το μεγάλο βραβείο.

Τον Οκτώβριο του 1954 του απονεμήθηκε τελικά το Βραβείο Νόμπελ. Οι συνάδελφοί του φυσικοί δεν είχαν πάψει ποτέ να υποβάλλουν την υποψηφιότητά του. Το αιτιολογικό για τη βράβευση ήταν η «θεμελιώδης έρευνα στην κβαντομηχανική, ιδίως στη στατιστική ερμηνεία της κυματοσυναρτήσεως»

Ο Μαξ Μπορν απεβίωσε στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας στις 5 Ιανουαρίου 1970 σε ηλικία 88 ετών.

Rating: 3.3/5. From 2 votes.
Please wait...