Δάσος φυτεύτηκε για… μελλοντικές βιβλιοθήκες!

Η τύχη των βιβλίων μπορεί να είναι άγνωστη στο μέλλον, αλλά τουλάχιστον 1.000 αντίγραφα από 100 διαφορετικά βιβλία πρόκειται να τυπωθούν περίπου έναν αιώνα από τώρα, το έτος 2114. Πράγματι, τα δέντρα που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του χαρτιού εκτύπωσης έχουν ήδη φυτευτεί σε δάσος της Νορβηγίας.

perierga.gr - Δάσος φυτεύτηκε για τις μελλοντικές βιβλιοθήκες!

Αυτά τα φυτά φυτεύτηκαν για τη μελλοντική βιβλιοθήκη, ένα σχέδιο τέχνης που αποτελεί μέρος μιας τρόπον τινά λογοτεχνικής χρονοκάψουλας. Το έργο, το οποίο ξεκίνησε το 2014, παραγγέλνει ένα βιβλίο από διαφορετικό συγγραφέα κάθε χρόνο για 100 χρόνια, κανένα από τα οποία δεν θα δημοσιευθεί μέχρι το 2114.

perierga.gr - Δάσος φυτεύτηκε για τις μελλοντικές βιβλιοθήκες!

Οι ιστορίες θα εκτυπωθούν σε χαρτί από τα 1.000 δέντρα που φυτεύτηκαν στο Nordmarka, ένα δάσος βόρεια του Όσλο. Μέχρι τότε, τα χειρόγραφα θα φυλάσσονται στον τελευταίο όροφο της βιβλιοθήκης Deichman στο Όσλο, σε έναν χώρο που ονομάζεται «Silent Room». Το Silent Room, το οποίο θα ανοίξει το 2019, θα κατασκευαστεί από το ξύλο που προέρχεται από το δάσος Nordmarka που αφαιρέθηκε για να δημιουργηθεί χώρος για τα νέα δέντρα.

perierga.gr - Δάσος φυτεύτηκε για τις μελλοντικές βιβλιοθήκες!

Η καλλιτέχνις Katie Paterson από την Σκοτία, που σχεδίασε το έργο της μελλοντικής βιβλιοθήκης, χρησιμοποιεί συχνά τη φύση για την τέχνη της. Η ίδια ξέρει ότι πιθανότατα δεν θα δει το τελικό προϊόν του έργου, ωστόσο είναι χαρούμενη για την προσπάθεια.

Σε τελετή που πραγματοποιείται κάθε άνοιξη, ο συγγραφέας που επιλέχθηκε για το κείμενο εκείνου του έτους παραδίδει το χειρόγραφο. Η πρώτος συγγραφέας που συμμετείχε ήταν η Margaret Atwood. Το μυθιστόρημά της το 2014, Scribbler Moon, δεν έχει διαβάσει ποτέ.

Rating: 3.2/5. From 3 votes.
Please wait...