Το πρώτο υπόγειο ηλεκτρικό καλώδιο που φώτισε το σπίτι του Edison!

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1879, ο Thomas Alva Edison έκανε την πρώτη δημόσια παρουσίαση του «Edison System of Incandescent Electric Lighting» λούζοντας έναν δρόμο στο Menlo Park, στο New Jersey, στο φως. Λίγους μήνες αργότερα, το 1880, επανέλαβε το πείραμα, αυτήν τη φορά με μια μεγαλύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του, μέσω του πρώτου υπόγειου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

perierga.gr - Το πρώτο υπόγειο ηλεκτρικό καλώδιο που φώτισε το σπίτι του Edison!

«Αυτό ήταν το πρώτο πείραμα ενός υπόγειου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ήταν ζωτικής σημασίας για να καταστεί το ηλεκτρικό φως μια βιώσιμη επιλογή στον φωτισμό μιας πόλης», λέει ο Paul Israel, διευθυντής του Thomas A. Edison Papers, στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

Το κομμάτι του σύρματος χρησιμοποιήθηκε για να φωτίσει το σπίτι του Edison και απομακρύνθηκε από το έδαφος 50 χρόνια αργότερα, μαζί με το ειδικό μονωτικό γύρω του, από τον F.A. Wardlaw, έναν μακροχρόνιο συνεργάτη του Edison. Εκείνος το έστειλε στον Paul Kruesi, γιο του βασικού μηχανικού του Edison – του οποίου το σπίτι, απέναντι από τον Edison, φωτίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

perierga.gr - Το πρώτο υπόγειο ηλεκτρικό καλώδιο που φώτισε το σπίτι του Edison!

Ο Wardlaw επισύναψε μια χειρόγραφη σημείωση: “Πρόκειται για ένα κομμάτι του αρχικού υπόγειου αγωγού που τροφοδοτούσε το σπίτι του Edison το 1880. Ήταν το πρώτο υπόγειο καλώδιο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ γι’ αυτό τον σκοπό”.

Λίγους μήνες μετά τα πειράματα στο Menlo Park, ο Edison έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σύστημα και συνέχισε την κατασκευή της πρώτης ηλεκτρικής υπόγειας υποδομής της Νέας Υόρκης. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 1882, τμήμα του Κάτω Μανχάταν λούστηκε στο φως. Σήμερα το σύρμα που χρησιμοποιήθηκε στο ιστορικό πείραμα του 1880 δημοπρατείται για 120.000 δολάρια.

Rating: 4.5/5. From 3 votes.
Please wait...