Τι δουλειά έχουν τόσοι ιστοί αράχνης μέσα σε ζυθοποιείο;

Εάν επισκεφθείτε το παραδοσιακό ζυθοποιείο Lambic στο Βέλγιο, θα δείτε πολλούς ιστούς αραχνών ανάμεσα στα βαρέλια. Και βέβαια θα απορήσετε που δεν είναι καθόλου ενοχλητικοί και οι ζυθοποιοί δεν τους απομακρύνουν. Οι αράχνες υπάρχουν εκεί για να προστατεύσουν την φρουτώδη μπύρα που παράγεται από τις μύγες. Οι ζυθοποιοί χρησιμοποιούν παραδοσιακό τρόπο ζύμωσης της περίφημης όξινης μπύρας που παράγουν και στόχος τους είναι να πετύχουν μια μπύρα με γεύση καραμέλας με άρωμα βατόμουρου.

perierga.gr - Τι δουλειά έχουν τόσοι ιστοί αράχνης μέσα σε ένα ζυθοποιείο;

Η διαδικασία περιλαμβάνει την ανάμειξη της βύνης από το βρασμένο κριθάρι και την προσθήκη παλαιωμένου λυκίσκου, ενώ στη συνέχεια εκθέτουν το μείγμα στον αέρα, με σκοπό τα βακτήρια του αέρα να βοηθήσουν στη ζύμωση. Αυτό ονομάζεται “αυθόρμητη ζύμωση” και είναι μια αρχαία τεχνική.

perierga.gr - Τι δουλειά έχουν τόσοι ιστοί αράχνης μέσα σε ένα ζυθοποιείο;

Η περίπλοκη γεύση της μπύρας του Lambic εξαρτάται από τα βακτήρια του περιβάλλοντος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ζυθοποιοί αφήνουν τα βαρέλια εκτεθειμένα. Έτσι όμως ο χώρος γεμίζει με μύγες που προσελκύονται από το άρωμα της μπύρας και οι αράχνες λειτουργούν όπως η γάτα με τα ποντίκια!

perierga.gr - Τι δουλειά έχουν τόσοι ιστοί αράχνης μέσα σε ένα ζυθοποιείο;

Βέβαια δεν μπορούν να εκπαιδευτούν να κυνηγήσουν κάθε μύγα. Αντ ‘αυτού, οι ιστοί τους παίζουν αυτό το παιχνίδι, συλλαμβάνοντας τα θύματα. «Η αυθόρμητη ζύμωση χρειάζεται ένα φυσικό περιβάλλον και όχι ένα αποστειρωμένο», αναφέρει ο Van Obberghen, ιδιοκτήτης του ζυθοποιείου.

Rating: 4.8/5. From 6 votes.
Please wait...