Η αποκατάσταση ενός πίνακα ζωγραφικής

Τα έργα ζωγραφικής μόλις ολοκληρωθούν καλύπτονται από ένα βερνίκι, το ίδιο που χρησιμοποιούν οι επιπλοποιοί ως προστατευτικό υλικό του ξύλου. Το βερνίκι, όμως, γίνεται κίτρινο με την πάροδο του χρόνου, και λιγότερο ελκυστικός ο πίνακας μετά από μερικούς αιώνες.

perierga.gr - Η αποκατάσταση ενός πίνακα ζωγραφικής

Γι’ αυτό οι ειδικοί στην αποκατάσταση τέχνης πρέπει να αφαιρέσουν το παλιό βερνίκι και να το εφαρμόσουν ξανά όταν ο πίνακας αρχίζει να αποχρωματίζεται και να αλλοιώνεται. Σε ένα βίντεο στο Twitter, που δημοσίευσε ο έμπορος τέχνης και ιστορικός Philip Mold, παρουσιάζεται η αποκατάσταση μιας ελαιογραφίας του 17ου αιώνα και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει.

Ο τρόπος με τον οποίο ο ειδικός καταφέρνει να απομακρύνει το βερνίκι χωρίς να “χαλάσει” ένα ανεκτίμητο έργο τέχνης είναι ένα μείγμα δεξιοτήτων και τεχνικών μυστικών. Η μέθοδος περιλαμβάνει την χρήση ενός διαλύτη, όπως η τερεβινθίνη, και ένα υγρό που τον εμποδίζει να καταστρέψει τον καμβά, με το οποίο γίνεται επικάλυψη του πίνακα. Έτσι φεύγει το κιτρινισμένο από τον χρόνο βερνίκι και ο πίνακας δείχνει το κανονικό του πρόσωπο.

Rating: 2.3/5. From 3 votes.
Please wait...