Φελισέτ: Η μοναδική γάτα που ταξίδεψε στο διάστημα

Όλοι θυμούνται τη σοβιετική σκυλίτσα Λάικα που ταξίδεψε στο διάστημα, αλλά πόσοι θυμούνται τη γαλλική γάτα Φελισέτ που έκανε κάτι παρόμοιο; Ήταν η πρώτη και μοναδική γάτα που πήγε στο διάστημα, αλλά έχει ξεχαστεί.

Η Γαλλία ήταν η τρίτη χώρα που δημιούργησε διαστημική υπηρεσία, μετά την ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ. Αντίθετα με τις άλλες χώρες, το γαλλικό διαστημικό πρόγραμμα πειραματίσθηκε με 14 γάτες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην αναγκαία εκπαίδευση. Στόχος ήταν να μελετηθεί με ποιό τρόπο η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει τον οργανισμό των ζώων, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα και για τους ανθρώπους. Κάπως έτσι, οι γάτες και άλλα ζώα έκαναν διαστημική εκπαίδευση πριν τους αστροναύτες.

Στις 18 Οκτωβρίου 1963, μια ήρεμη ασπρόμαυρη αδέσποτη γατούλα, που οι Γάλλοι είχαν περιμαζέψει από τους δρόμους του Παρισιού, ήταν αυτή που επιλέχθηκε για να «επιβιβαστεί» στη μύτη ενός γαλλικού πυραύλου «Βερονίκ AG1» και να εκτοξευθεί από την Αλγερία.

Η γάτα -ο εγκέφαλος της οποίας ήταν καλωδιωμένος με ηλεκτρόδια για να παρακολουθούνται οι αντιδράσεις του- πέταξε σε ύψος 157 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, βιώνοντας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα την έλλειψη βαρύτητας. Μετά από 15 λεπτά, η Φελισέτ, μέσα στη μικρή διαστημική κάψουλά της, επέστρεψε στη Γη σώα και ασφαλής με αλεξίπτωτο.

Όμως τόσοι σκύλοι, μαϊμούδες και χιμπατζήδες που ταξίδεψαν στο διάστημα, πριν και μετά από αυτήν, είχαν ως αποτέλεσμα να ξεχασθεί ότι η Φελισέτ υπήρξε η πρώτη και μόνη γάτα που γνώρισε το διάστημα από πρώτο χέρι. Το γεγονός ότι είχε ηλεκτρόδια στο κεφάλι της, έπαιξαν ρόλο στο να μη γίνει ηρωίδα, καθώς τέτοιες φωτογραφίες ήταν αδύνατο να είναι δημοφιλείς, ιδίως μεταξύ των φιλοζωικών οργανώσεων.

Η Λάικα έχει το δικό της μνημείο, το ίδιο και ο Χαμ, ο πρώτος διαστημικός χιμπατζής. Τώρα ήλθε η ώρα και της Φελισέτ, γνωστής και ως Αστρογάτας (Αstrocat), να απαθανατισθεί σε ένα μνημείο. Το χάλκινο γλυπτό, μάλλον ένας συνδυασμός γάτας και πυραύλου, θα έχει ύψος ενάμισι μέτρου και δημιουργός του θα είναι ο Τζιλ Πάρκερ, γνωστός καλλιτέχνης διαφόρων μορφών ζώων. Αναμένεται να είναι έτοιμο έως τον Οκτώβριο του 2018, όταν θα κλείνουν 55 χρόνια από την πτήση της Φελισέτ.

 

Κι ένα υστερόγραφο; Οι Γάλλοι προσπάθησαν να στείλουν στο διάστημα και άλλη μια γάτα, λίγες μέρες μετά τη Φελισέτ. Όμως, ο πύραυλος εξερράγη 11 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη και η άτυχη ανώνυμη γάτα (ίσως και γάτος) είχε άδοξο τέλος. Μετά από αυτό, καμία άλλη γάτα δεν ταξίδεψε ποτέ ξανά στο διάστημα.

Rating: 4.0/5. From 2 votes.
Please wait...