Έλληνας ερευνητής δημιούργησε ανθεκτική μπαταρία λιθίου

Μια μπαταρία λιθίου-ιόντων, που είναι πιο ασφαλής και ανθεκτική από όσες είχαν κατασκευαστεί ως τώρα, και η οποία μπορεί να λειτουργήσει κάτω από ακραίες συνθήκες, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Έλληνα ηλεκτρολόγο μηχανικό, δρα Κώστα Γερασόπουλο.

Οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων που σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως στις ηλεκτρονικές συσκευές και σε άλλα συστήματα (εντός αεροδρομίων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων) δεν είναι απαλλαγμένες από κινδύνους ασφαλείας, καθώς οι οργανικοί ηλεκτρολύτες τους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, που ενδεχομένως έχουν ως συνέπεια οι μπαταρίες να εκρήγνυνται μόνες τους ή να ρυπάνουν το περιβάλλον.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς επισημαίνουν ότι, όσο πιο εύφλεκτοι και τοξικοί είναι οι ηλεκτρολύτες, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος η μπαταρία να πιάσει φωτιά ή να αποτελέσει πηγή ρύπανσης.

Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες δημιούργησαν, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ερευνών του Στρατού των ΗΠΑ, δημιούργησαν ένα νέο τύπο εύκαμπτης μπαταρίας λιθίου-ιόντων, η οποία δεν είναι επικίνδυνη και είναι τόσο ανθεκτική, ώστε λειτουργεί ακόμη κι αν κανείς την κόψει, τη βυθίσει σε θαλασσινό νερό ή την πυροβολήσει…

Με τη χρήση ενός μη βλαβερού ηλεκτρολύτη από γέλη πολυμερούς με βάση το νερό λύνεται το πρόβλημα της αστάθειας που έχουν οι παραδοσιακές μπαταρίες λιθίου-ιόντων. Η μπαταρία παρέχει ρεύμα, ακόμη και όταν είναι πλήρως εκτεθειμένη στον αέρα ή στο νερό, ακόμη και όταν υποστεί ζημιά.

Σε πρώτη φάση, η εν λόγω μπαταρία που επιτρέπει πάνω από 4.000 κύκλους επαναφόρτισης, αναμένεται να αξιοποιηθεί από το στρατό. Όπως δήλωσε ο Γερασόπουλος, «ιδίως για τους στρατιώτες, που εκτίθενται σε ακραίες συνθήκες και περιβάλλοντα στη διάρκεια των αποστολών τους, η ικανότητα της μπαταρίας να διατηρεί τόσο την ασφάλειά της όσο και την απόδοσή της, δεν έχει προηγούμενο».

Ο Κ.Γερασόπουλος αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ με ειδίκευση στην επιστήμη των υλικών. Από τον Απρίλιο του 2015 είναι κύριος ερευνητής στο εργαστήριο APL του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Ο Έλληνας ερευνητής ανέφερε ότι, συνεχίζεται η έρευνα για τη βελτίωση της μπαταρίας. «Θέλουμε να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του ηλεκτρολύτη και την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών ακόμη περισσότερο. Η δουλειά μας αποδεικνύει ότι μπορούμε να φτιάξουμε μπαταρίες λιθίου-ιόντων, που να είναι ικανές να επιβιώσουν από μηχανικές φθορές», εξήγησε.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...