Παράνομες οι νυχτερινές λήψεις του πύργου του Άιφελ

Eίναι πολύ δυσκολο να βρείτε νυχτερινές φωτογραφίες του Πύργου του Άιφελ. Και αυτό επειδή ο Πύργος προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα όταν τα φώτα του αναβοσβήνουν στον νυχτερινό ουρανό. Ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι ένα καλλιτεχνικό έργο (που μπορεί να είναι φωτογραφία, βίντεο, τραγούδι ή κτίριο) προστατεύεται κατά τη διάρκεια της ζωής του δημιουργού του, συν άλλα 70 χρόνια.

Οι περισσότερες χώρες έχουν νόμο «ελευθερίας πανοράματος», ο οποίος σας επιτρέπει να φωτογραφίζετε έναν ορίζοντα και να συμπεριλαμβάνετε κτίρια που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα στη λήψη σας. Ωστόσο, η Ε.Ε. επιτρέπει στις χώρες να παραιτηθούν από αυτή τη ρήτρα πανοραμικής ελευθερίας στους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Η Γαλλία επέλεξε να χρησιμοποιήσει αυτήν την εξαίρεση.

Ο ιδιοκτήτης των πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργός του Πύργου του Άιφελ, πέθανε το 1923, οπότε το 1993 η εικόνα του Πύργου του Άιφελ δεν προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Γι `αυτό το Λας Βέγκας απέκτησε τον δικό του Πύργο του Άιφελ, που χτίστηκε το 1999. Ωστόσο τα φώτα του Πύργου δεν είχαν εγκατασταθεί πριν από το 1985 και, δεδομένου ότι θεωρούνται καλλιτεχνική δουλειά, βρίσκονται στην περίοδο προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το ίδιο ισχύει για το Λούβρο και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης. Κι ενώ κανείς δεν έχει πάει ποτέ στο δικαστήριο για μια νυχτερινη φωτογραφία του πύργου του Άιφελ, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

«Τεχνικά η λήψη της εικόνας είναι επίσης παράνομη, αλλά είναι το sharing που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα», γράφει το Metro, προσθέτοντας «Εάν θέλετε να δημοσιεύσετε την εικόνα στα Social media, πρέπει να αποκτήσετε άδεια από την εταιρεία εκμετάλλευσης του πύργου του Άιφελ, την ‘Societe d’Exploitation de la Tour Eiffel’».

πηγή: klik.gr

Rating: 0.8/5. From 5 votes.
Please wait...