Ο μικρότερος «ουρανοξύστης» στον κόσμο ύψους 12 μέτρων!

Όταν κάποιος ακούει ουρανοξύστη περιμένει να δει ένα πολύ ψηλό κτήριο… Κι όμως στην περίπτωσή μας, παρόλο που βλέπουμε μια χαμηλή δομή, πρόκειται για… ουρανοξύστη! Τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να είναι… Ας δούμε όμως την ιστορία του. Το 4ώροφο κτήριο που βρίσκεται στην οδό LaSalle 701 στο κέντρο της πόλης Wichita Falls του Τέξας είναι το Newby-McMahon.

perierga.gr -  Ο μικρότερος ουρανοξύστης στον κόσμο ύψους... 1.2 μέτρων!

Πρόκειται για μια μικρή κατασκευή 4 ορόφων, που θεωρείται ο μικρότερος ουρανοξύστης στον κόσμο και η ιστορία του πηγαίνει πίσω στον χρόνο. Το 1912, ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη Burkburnett, στην κομητεία Wichita του Τέξας. Σύντομα, πολύ κόσμος έφτασε εδώ για να εργαστεί, ενώ μέχρι το 1918, περίπου 20.000 νέοι άποικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή από διάφορες πολιτείες.

Στη δεκαετία του 1920 ένας ευφυής απατεώνας, ο J.D. McMahon, έπεισε τις δημοτικές αρχές του Wichita Falls να τον χρηματοδοτήσουν μαζί με πολλούς ιδιώτες επενδυτές για την κατασκευή ενός 40ώροφου κτηρίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαμονής. Τα σχέδια για τον προτεινόμενο ουρανοξύστη έγιναν και διανεμήθηκαν, αλλά κανείς δεν παρατήρησε ότι η κλίμακά τους ήταν σε ίντσες και όχι σε πόδια.

perierga.gr -  Ο μικρότερος ουρανοξύστης στον κόσμο ύψους... 1.2 μέτρων!

Έτσι τα 480 πόδια (146 μέτρα) ύψος που περίμεναν να είναι το τελικό κτήριο, αυτό θα ήταν μόλις 480 ίντσες, ήτοι 1.219 εκατοστά, ενώ αντί για 40 ορόφους το σχέδιο έγραφε 4,0. Η κατασκευή είχε ήδη ξεκινήσει όταν αυτό έγινε αντιληπτό.

Οι εξαπατημένοι επενδυτές κινήθηκαν νομικά εναντίον του McMahon, αλλά απέτυχαν αφού τα σχέδια ήταν σωστά γραμμένα και όλα είχαν γίνει νομότυπα. Μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής, ο McMahon είχε εγκαταλείψει το Wichita Falls -ίσως και το Τέξας-, παίρνοντας μαζί του τα χρήματα.

perierga.gr -  Ο μικρότερος ουρανοξύστης στον κόσμο ύψους... 1.2 μέτρων!

Με το πέρασμα του χρόνου, το κτήριο Newby-McMahon έγινε σήμα-κατατεθέν της πόλης, που επιβίωσε από ανεμοστρόβιλους, πυρκαγιές αλλά και περιόδους εγκατάλειψης. Σήμερα, εκτός από τοπικό τουριστικό αξιοθέατο, φιλοξενεί μια αντικερί, την The Antique Wood, η οποία άνοιξε το 2006 στο ισόγειο. Ο τρίτος όροφος έχει μετατραπεί σε στούντιο καλλιτέχνη.

Rating: 4.3/5. From 6 votes.
Please wait...