Αρχαίες παγίδες ψαριών σε σχήμα… καρδιάς!

Παρόλο που μπορεί να μοιάζει με ένα μοντέρνο καλλιτεχνικό έργο με πέτρες σε σχήμα καρδιάς η πραγματικότητα είναι… λιγότερο ρομαντική. Αυτές οι πέτρινες δημιουργίες, που βρίσκονται κατά μήκος της ακτής της Ταϊβάν (η πιο γνωστή ονομάζεται Twin-Heart Weir), δεν είναι καθόλου σύγχρονες αλλά πρόκειται για αρχαίες κατασκευές σχεδιασμένες με περίτεχνο τρόπο για την αλίευση ψαριών. Οι “δίδυμες καρδιές” είναι αρχαίες παγίδες ψαριών!

perierga.gr - Αρχαίες παγίδες ψαριών σε σχήμα... καρδιάς!

“Δεν είναι σύμβολο αγάπης το σχήμα αυτό αλλά τόπος ψαρέματος γαύρου πριν από αιώνες όσο κι αν αυτό αλλάζει την γνώμη που έχουν οι περισσότεροι για την ειδυλλιακή αυτή τοποθεσία”, αναφέρει το Smithsonian. Η ιστορία πίσω από τις αρχαίες παγίδες ψαριών της Ταϊβάν πηγαίνει πίσω στα τέλη του 1600 και στις αρχές του 1700, όταν η αλιεία στην Ταϊβάν ήταν πολύ ανεπτυγμένη. Η γενική αρχή στην δημιουργία τους αφορά στις παλίρροιες, ενώ ορισμένες από τις δομές είναι τόσο περίπλοκες και επεκτείνονται για χιλιόμετρα, που πιθανόν χρειάστηκαν δεκαετίες προσεκτικού σχεδιασμού για να δημιουργηθούν.

perierga.gr - Αρχαίες παγίδες ψαριών σε σχήμα... καρδιάς!

Κατά την παλίρροια, λοιπόν, οι τοίχοι των φραγμάτων βυθίζονταν εντελώς, επιτρέποντας στα ψάρια να κολυμπήσουν στην επιφάνεια. Όταν η παλίρροια υποχωρούσε τα ψάρια παγιδεύονταν και ένας ψαράς περίμενε από πάνω με απόχη ή δίχτυ για να τα πιάσει. Όλο αυτό λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία μέχρι και τη δεκαετία του 1950, ενώ σήμερα διατηρούνται για την ιστορική τους σημασία αλλά και ως αξιοθέατο.

perierga.gr - Αρχαίες παγίδες ψαριών σε σχήμα... καρδιάς!

Rating: 4.4/5. From 4 votes.
Please wait...