6 πιο κοινές πηγές πλαστικής ρύπανσης

Το Ινστιτούτο 5 Gyres δημοσίευσε μια έκθεση που ονομάζεται «The Plastic BAN List». Σκοπός του είναι να εκτιμήσει ποια πλαστικά είναι πιο επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Τα πλαστικά απόβλητα συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν για να διαπιστωθεί σε ποια πιο συνηθισμένη μορφή τα συναντάμε, ποιες τοξικές χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία πλαστικών και ποια συστήματα ανάκτησης (δηλαδή ανακύκλωση, λιπασματοποίηση, επαναχρησιμοποίηση) υπάρχουν, αν υπάρχουν. Θα αναγνωρίσετε καθένα από τα παρακάτω αντικείμενα από τις δικές σας εξορμήσεις σε πάρκα, παραλίες και δάση. Είναι πανταχού παρόντα, επίμονα, άσχημα και ανθυγιεινά. Αυτά είναι πλαστικά προϊόντα που πρέπει να προσπαθήσετε να βγάλετε από τη ζωή σας σε κάθε ευκαιρία, επιλέγοντας καλύτερες εναλλακτικές λύσεις όποτε είναι δυνατόν.

1. Χαρτιά περιτυλίγματος και κουτιά (31,14% της ρύπανσης στο περιβάλλον, ανά μονάδα μέτρησης)
perierga.gr - 6 πιο κοινές πηγές πλαστικής ρύπανσης

Η συσκευασίες μιας χρήσης είναι παντού, από τα δοχεία μπισκότων και τα περιτυλίγματα καραμελών μέχρι τα σακουλάκια από τα πατατάκια. Αυτά μπορεί να διασπώνται εύκολα στον ήλιο αλλά τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια παραμένουν, τρώγονται από τα ζώα που πιστεύουν ότι είναι τρόφιμα και αργότερα υποφέρουν από τις συνέπειες των τοξικών αυτών και μη εύπεπτων πλαστικών. Η λύση βρίσκεται στις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και ζητώντας τα ψημένα προϊόντα να σερβίρονται σε ανακυκλώσιμα δοχεία.

2. Καπάκια φιαλών (15,5%)
perierga.gr - 6 πιο κοινές πηγές πλαστικής ρύπανσης

Οι περισσότεροι όταν πετάνε ένα πλαστικό μπουκάλι σκέφτονται το μπουκάλι και όχι το καπάκι του. Τα καπάκια, όμως, είναι καταστροφικά για το περιβάλλον επειδή επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού και μοιάζουν με νόστιμη τροφή για τα πουλιά. Καλύτερες εναλλακτικές λύσεις; Τα επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή. Πάρτε το δικό σας μπουκάλι νερό και βεβαιωθείτε ότι βιδώσατε το καπάκι σε μια φιάλη πριν την ανακύκλωση.

3. Πλαστικές τσάντες (11,18%)
perierga.gr - 6 πιο κοινές πηγές πλαστικής ρύπανσης

Το κακό που κάνουν οι πλαστικές σακούλες στο περιβάλλον είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστό μέχρι τώρα, καθώς οι χάρτινες χρησιμοποιούνται αρκετά αλλά δυστυχώς δεν έχει μειωθεί όσο θα έπρεπε η χρήση τους. Οι σακούλες μπαίνουν στις υδάτινες οδούς, τρώγονται από τα θαλάσσια είδη ή μπερδεύονται σε αυτές (π.χ. οι χελώνες), δίνοντας στα ζώα μια τεχνητή αίσθηση κορεσμού, με αποτέλεσμα την τελική τους λιμοκτονία.

4. Καλαμάκια και αναδευτήρες (8,13%)
perierga.gr - 6 πιο κοινές πηγές πλαστικής ρύπανσης

Τα καλαμάκια δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, ενώ τα χρησιμοποιούμε κατά κόρον καθημερινά. Σταματήστε να τα χρησιμοποιείτε όσο είναι δυνατόν.

5. Φιάλες ποτών (7,27%)
perierga.gr - 6 πιο κοινές πηγές πλαστικής ρύπανσης

Οι φιάλες έχουν σχετικά υψηλό ποσοστό ανακύκλωσης (σχεδόν 74% ανάλογα με το είδος του πλαστικού). Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φιαλών στο περιβάλλον που δεν κατάφεραν να φτάσουν σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Καλύτερες εναλλακτικές λύσεις; Ενθαρρύνετε την ανακύκλωση / επιστροφή στον πωλητή. Η έρευνα δείχνει ότι οι πολιτικές αυτές λειτουργούν. Το καλύτερο από όλα είναι να χρησιμοποιήσετε δικά σας μπουκάλια ή χάρτινα ποτήρια για αναψυκτικό ή ποτό.

6. Δοχεία take-out καφέ ή φαγητού (6,27%)
perierga.gr - 6 πιο κοινές πηγές πλαστικής ρύπανσης

Πολλά από τα δοχεία που παίρνουμε τον καφέ μας ή το γεύμα μας κατασκευάζονται από Styrofoam (ένα είδος μαλακού πλαστικού), το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να ανακυκλωθεί, ενώ όλες αυτές οι συσκευασίες είναι εξαιρετικά τοξικές. Μάλιστα, η κατασκευή του Styrofoam θεωρείται ως η πέμπτη χειρότερη παγκόσμια βιομηχανία όσον αφορά τη δημιουργία επικίνδυνων αποβλήτων. Φροντίστε να έχετε δική σας συσκευασία για φαγητό ή καφέ ή επιλέξτε να καθίσετε για να τα απολαύσετε και όχι να τα πάρετε μαζί σας. Επιπλέον, επιλέξτε φρέσκο φαγητό και καφέ που θα πάρετε από το σπίτι για το γραφείο σε δικά σας δοχεία.

Rating: 4.8/5. From 3 votes.
Please wait...