Οι Ιάπωνες… ρισκάρουν τη ζωή τους για να γευτούν εξαιρετικά τοξικό ψάρι!

Το fugu θεωρείται το δεύτερο πιο δηλητηριώδες σπονδυλωτό στη γη. Και όμως, η σάρκα του θεωρείται εξαιρετική λιχουδιά στην Ιαπωνία και άλλα μέρη του κόσμου. Το ψάρι περιέχει τετροδοτοξίνη, μια ιδιαίτερα τοξική ουσία για τον άνθρωπο. Βρίσκεται στο δέρμα του ψαριού, στο συκώτι του και στα αναπαραγωγικά του όργανα. Ένα fugu, έχει αρκετή τετροδοτοξίνη για να σκοτώσει 30 ανθρώπους, αφού επιτίθεται στο νευρικό σύστημα, προκαλώντας πλήρη παράλυση.

perierga.gr - Οι Ιάπωνες... ρισκάρουν της ζωή τους για να γευτούν εξαιρετικά τοξικό ψάρι!

Το πρώτο στάδιο της δηλητηρίασης από το fugu είναι μια αίσθηση τσιμπημάτων στα χείλη και στη γλώσσα, που ακολουθείται σύντομα από μούδιασμα και παράλυση σε όλο το πρόσωπο. Στη συνέχεια, η τοξίνη μετακινείται στα άκρα και τέλος στο σώμα. Μόλις φτάσει στους αναπνευστικούς μύες, η αναπνοή γίνεται δύσκολη και στη συνέχεια αδύνατη. Ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να πεθάνει μπορεί να κυμαίνεται από 20 μόλις λεπτά μέχρι 24 ώρες.

Το ψάρι θεωρείται εξαιρετική λιχουδιά στην Ιαπωνία, παρά την επικινδυνότητα του, αφού δεν υπάρχει αντίδοτο. Σερβίρεται σε πολυτελή εστιατόρια με την τιμή ανά άτομο να ξεκινά από τα 100€! Μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι σεφ μπορούν να σερβίρουν fugu, καθώς απαιτείται εξαιρετική προσοχή και τεχνική κατάρτιση για να διαχωριστούν τα δηλητηριώδη μέρη του. Η εκπαίδευση ενός σεφ fugu διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια ενώ η συνολική εμπειρία του αναρτάται σε επιγραφή στα εστιατόρια και αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής.

perierga.gr - Οι Ιάπωνες... ρισκάρουν της ζωή τους για να γευτούν εξαιρετικά τοξικό ψάρι!

Το φούγκου σερβίρεται συνήθως ωμό σε πάρα πολύ λεπτές φέτες, ταξινομημένες στο πιάτο σαν τα πέταλα του χρυσανθέμου. Πολλοί λένε ότι δεν έχει ιδιαίτερη γεύση και ότι κυριαρχεί η γεύση τος σάλτσας σόγιας που το συνοδεύει. Οι λάτρεις του ώμος ισχυρίζονται ότι έχει ιδιαίτερη γεύση και το σημαντικότερο εξαιρετική υφή. Η υφή του φαγητού είναι εξαιρετικά σημαντική στην ιαπωνική παράδοση.

Οι Ιάπωνες λοιπόν ρισκάρουν τη ζωή τους για να δοκιμάσουν το fugu καθώς παρά την αυστηρή νομοθεσία και την ιδιαίτερη προσοχή στο σερβίρισμα, περίπου 25 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την κατανάλωση fugu από το 2000 στην Ιαπωνία. Π

Rating: 3.4/5. From 7 votes.
Please wait...