Τιρκουάζ χρώμα απέκτησαν τα νερά του Βοσπόρου!

Ένα τιρκουάζ χρώμα έχουν πάρει τις τελευταίες μέρες τα νερά του Βοσπόρου, που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι συνηθισμένο βιολογικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τη NASA και Τούρκους επιστήμονες, η αλλαγή στο χρώμα του πορθμού που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία προκλήθηκε από την εκρηκτική ανάπτυξη φυτοπλαγκτού. Εξετάζοντας το χρώμα του Βοσπόρου σε εικόνα από τον δορυφόρο Aqua, αμερικανική διαστημική υπηρεσία συμπεραίνει ότι πρόκειται για «κοκκολιθοφόρα», μια ομάδα θαλάσσιων μονοκύτταρων φυτών.

perierga.gr - Τιρκουάζ χρώμα τα νερά του Βοσπόρου!

Οι οργανισμοί αυτοί περιβάλλονται από έναν σκληρό εξωσκελετό από ανθρακικό ασβέστιο, μια λευκή ουσία που ανακλά το ηλιακό φως και δίνουν έτσι μια υπόλευκη, γαλακτερή απόχρωση. Σύμφωνα με τον Αχμέντ Κεμάλ Σεϊντάμ, καθηγητή Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Χατσετέπε της Άγκυρας, το κοκκολιθοφόρο που έβαψε τον Βόσπορο ανήκει στο είδος Emiliana huxleyi, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει γιγάντιους πληθυσμούς που καταλαμβάνουν εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στους ωκεανούς.

perierga.gr - Τιρκουάζ χρώμα τα νερά του Βοσπόρου!

Το φαινόμενο «δεν έχει καμία σχέση με τη ρύπανση» ξεκαθάρισε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι ο εν λόγω μονοκύτταρος οργανισμός είναι άριστη τροφή για τον γαύρο. «Είναι ευλογία για τη Μαύρη Θάλασσα» με την οποία ενώνεται ο Βόσπορος, είπε ο Σεϊντάμ. Παραμένει ωστόσο ασαφές τι προκάλεσε την αύξηση των διαλυμένων θρεπτικών συστατικών που οδήγησαν στην εκρηκτική αύξηση του φυτοπλαγκτού.

perierga.gr - Τιρκουάζ χρώμα τα νερά του Βοσπόρου!
perierga.gr - Τιρκουάζ χρώμα τα νερά του Βοσπόρου!

Rating: 4.4/5. From 7 votes.
Please wait...