Θάνατος από αστεροειδή ή καρχαρία;

Καθώς κάνετε τα μπάνια σας, δεν αποκλείεται πού και πού να σας περνάει από το μυαλό η πολύ ανησυχητική σκέψη της συνάντησης με κάποιον καρχαρία. Πάντως – για να αναπτερωθεί το ηθικό σας – η πιθανότητα να σκοτωθεί κανείς από αστεροειδή εξ ουρανού είναι πολύ μεγαλύτερη (υπερδιπλάσια) από ό,τι να πεθάνει από καρχαρία, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες.

perierga.gr - Θάνατος από αστεροειδή ή καρχαρία;

Έτσι, με βάση αυτές τις στατιστικές που θυμίζει το πρακτορείο «Associated Press», η πιθανότητα – στις ΗΠΑ τουλάχιστον – να πεθάνει κανείς από καρχαρία είναι μία στα 3,7 εκατομμύρια, ενώ από αστεροειδή μία στα 1,6 εκατομμύρια. Συγκριτικά, η πιθανότητα θανάτου από κεραυνό είναι μία στις 960.000, από πτώση του ανθρώπου μία στις 218, από τροχαίο μία στις 90 και από γρίπη μία στις 63. Το 2016 συνέβησαν παγκοσμίως 81 επιβεβαιωμένες επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους και από αυτές υπήρξαν τέσσερις θάνατοι. Είναι όμως 290 φορές πιθανότερο να πεθάνει κανείς στη θάλασσα από σύγκρουση σκαφών και 132 φορές πιθανότερο να πνιγεί, από ό,τι να δεχθεί φονική επίθεση καρχαρία.

Κι αν απορείτε γιατί στο ίδιο διάστημα δεν αναφέρονται θάνατοι από αστεροειδείς, παρά τις υψηλότερες πιθανότητες, η εξήγηση είναι στα ψιλά γράμματα… Στον υπολογισμό τον πιθανοτήτων λαμβάνεται υπόψιν το ενδεχόμενο μαζικής πτώσης αστεροειδών αλλά και το ενδεχόμενο να χτυπήσει τη Γη ένας μεγάλος μετεωρίτης που θα αφανίσει ολόκληρο τον πληθυσμό της. Μια τέτοια πτώση υπολογίζεται πως είναι πιθανή κάθε 100.000.000 χρόνια! Άρα, μέχρι τότε, μάλλον πρέπει να… ανησυχούμε για τους καρχαρίες!

Από στατιστική άποψη, οι περισσότερες επιθέσεις καρχαριών δεν γίνονται σε κολυμβητές, αλλά σε σέρφερ και σε ασχολούμενους με παρεμφερή θαλάσσια σπορ. Όπου υπάρχουν πολλές θαλάσσιες χελώνες, τις οποίες κυνηγούν οι καρχαρίες, εκεί είναι πιθανότερο να γυροφέρνει κάποιος από αυτούς. Από την άλλη, όποιος ασχολείται με τις καταδύσεις, είναι 7.000 πιθανότερο να εισαχθεί στο νοσοκομείο για τη νόσο των δυτών παρά λόγω επίθεσης καρχαρία. Πάντως, προκειμένου να μην οργιάζει αρνητικά η φαντασία σας, αποφύγετε να δείτε ταινίες όπως τα «Σαγόνια του καρχαρία» ή το πιο πρόσφατο «Σε βαθιά νερά», προτού ξεκινήσετε για τις διακοπές σας…

Rating: 4.5/5. From 3 votes.
Please wait...