Ο τυραννόσαυρος «δάγκωνε με το βάρος τριών αυτοκινήτων»!

Ο βασιλιάς των δεινοσαύρων ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θηρευτές που έζησαν επάνω στη Γη και, όπως όλα δείχνουν, δεν φέρει τυχαία αυτόν τον τίτλο. Όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη, ο Tyrannosaurus rex είχε ικανότητες που ξεπερνούν κάθε ρεκόρ. Μπορούσε να κάνει θρύψαλα τα οστά των θυμάτων του δαγκώνοντάς τα με δύναμη ίση με το βάρος τριών μικρών αυτοκινήτων ενώ παράλληλα τα δόντια του ασκούσαν τρομακτικές πιέσεις που ξεπερνούσαν τους 30 τόνους ανά τετραγωνικό εκατοστό.

perierga.gr - Ο τυραννόσαυρος «δάγκωνε με το βάρος τριών αυτοκινήτων»!

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports, ο Tyrannosaurus rex είχε την ικανότητα της ακραίας οστεοφαγίας, την οποία σήμερα συναντάμε σε σαρκοβόρα θηλαστικά όπως οι λύκοι και οι ύαινες αλλά όχι σε ερπετά, των οποίων τα δόντια δεν τους επιτρέπουν να μασούν οστά. Ο Γκρέγκροι Ερικσον, καθηγητής Βιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας, και ο Πολ Ζινιάκ, επίκουρος καθηγητής Ανατομίας και Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, έκαναν εκτεταμένες έρευνες, δοκιμές και προσομοιώσεις προκειμένου να εξηγήσουν πώς ο θηριόποδος δεινόσαυρος κατόρθωνε να θρυμματίζει τα οστά των θηραμάτων του ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά τους.

Όπως αναφέρουν, ο T.rex μπορούσε να μασήσει με δύναμη σχεδόν 3.62 τόνων – υπερδιπλάσια από αυτή με την οποία μπορούν να δαγκώσουν οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι κροκόδειλοι οι οποίοι είναι σήμερα οι «πρωταθλητές» στον συγκεκριμένο τομέα – ενώ τα μακριά, κωνικά δόντια του ασκούσαν τρομακτικές πιέσεις που έφθαναν τους 30,3 τόνους ανά τετραγωνικό εκατοστό. Οι τεράστιες αυτές δυνάμεις προωθούσαν τη διάδοση των ρωγμών στα οστά ενώ το σχήμα των δοντιών και ο σχηματισμός του οδοντικού τόξου ευνοούσαν τη συγκέντρωση των διατμητικών τάσεων. Οι παραπάνω ιδιότητες σε συνδυασμό με επαναλαμβανόμενες εντοπισμένες δαγκωνιές σαν αυτές που συνηθίζουν τα σύγχρονα θηλαστικά επέτρεπαν, όπως υποστηρίζουν οι δυο ερευνητές, στο προϊστορικό ερπετό να θρυμματίζει και να κονιορτοποιεί τα κόκαλα των θηραμάτων του.

Με βάση όλα τα παραπάνω, δεν είναι περίεργο το ότι ο T.rex αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα αρπακτικά του πλανήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες. «Αυτή η δεινή ικανότητά του να θρυμματίζει οστά βοήθησε τον T.rex να εκμεταλλευθεί σε μεγαλύτερο βαθμό τα κουφάρια των μεγάλων κερασφόρων δεινοσαύρων και των αδροσαύρων των οποίων τα κόκαλα, πλούσια σε μεταλλικά άλατα και μυελό των οστών, δεν ήταν διαθέσιμα για τους μικρότερους και λιγότερο καλά εξοπλισμένους σαρκοβόρους δεινοσαύρους» δήλωσε ο Πολ Ζινιάκ σε δελτίο Τύπου.

Από την πλευρά του ο Γκρέγκορι Ερικσον επεσήμανε την αρτιότητα στον βιομετρικό σχεδιασμό του T.rex, ο οποίος συγκέντρωνε όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός «οστεοθραυστικού». «Το να έχει μεγάλη δύναμη δαγκώματος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα ζώο μπορεί να τρυπήσει ένα τομάρι ή να κονιορτοποιήσει κόκαλα, η πίεση των δοντιών είναι βιομετρικά πιο σημαντική παράμετρος» τόνισε. «Είναι σαν να λες ότι ένας κινητήρας 600 ίππων εγγυάται την ταχύτητα. Σε μια Ferrati ναι, όχι όμως σε ένα φορτηγό».

Σήμερα οι δεινοί… κόφτες οστών όπως οι στικτές ύαινες ή οι γκρίζοι λύκοι έχουν δόντια που συγκλίνουν μεταξύ τους και με αυτά «ψιλοκόβουν» τα μεγάλα οστά για να φθάσουν στον μυελό που περιέχουν, κάτι το οποίο θεωρείται ότι αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της οστεοφαγίας στα θηλαστικά. Ο Tyrannosaurus rex φαίνεται προς το παρόν να αποτελεί το μοναδικό ερπετό που διέθετε αυτή την ικανότητα των θηλαστικών, χωρίς όμως να είναι εξοπλισμένος με παρόμοια οδοντοστοιχία.

πηγή: in.gr

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...