Φο-μπιζού που αγοράστηκε 10 στερλίνες αποδείχτηκε διαμάντι 26 καρατίων

Perierga.gr - Φο-μπιζού που αγοράστηκε 10 στερλίνες αποδείχτηκε διαμάντι 26 καρατίων

Αγοράστηκε σε ένα παλιατζίδικο ως φο-μπιζού για μόλις 10 στερλίνες. Ωστόσο, το μονόπετρο με το διαμάντι των 26 καρατίων θα πωληθεί σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στις 7 Ιουνίου στο Λονδίνο και εκτιμάται ότι θα πιάσει περίπου 350.000 στερλίνες.

Θα πωληθεί δηλαδή, σε τιμή έως 35.000 φορές υψηλότερη από αυτή της αγοράς του. Το δαχτυλίδι με τη λευκή πέτρα σε σχήμα μαξιλαριού, το φορούσε η ιδιοκτήτριά του «για να πάει για ψώνια στην καθημερινή της ζωή επί τρεις δεκαετίες, αγνοώντας παντελώς τον θησαυρό που είχε στο δάκτυλο» δήλωσε η Τζέσικα Γουίνταμ, υπεύθυνη του τμήματος κοσμημάτων του οίκου δημοπρασιών.

Perierga.gr - Φο-μπιζού που αγοράστηκε 10 στερλίνες αποδείχτηκε διαμάντι 26 καρατίων

«Κανείς δεν είχε ιδέα για την πραγματική του αξία» πρόσθεσε «ίσως λόγω της σχετικής του λάμψης που μπορούσε να ξεγελά και να δίνει την εντύπωση ότι η πέτρα δεν ήταν αληθινή».

Το κόσμημα πιθανόν χρονολογείται στον 19ο αιώνα, εποχή κατά την οποία οι τεχνίτες κοπής διαμαντιών έδιναν μεγαλύτερη βαρύτητα στο μέγεθος παρά στη λάμψη της πολύτιμης πέτρας. «Οι τεχνίτες κοπής εργάζονταν περισσότερο με το φυσικό σχήμα για να διατηρήσουν όσο το δυνατό περισσότερο βάρος» εξήγησε η υπεύθυνη του Sotheby’s.

Μόλις πρόσφατα, έπειτα από μια συζήτηση με έναν χρυσοχόο, η κάτοχος του κοσμήματος συνειδητοποίησε ότι το μονόπετρο μπορεί τελικά να κοστίζει πολύ περισσότερο από μια χούφτα στερλίνες. Αφού ανέθεσε στον οίκο δημοπρασιών την πώλησή του, το διαμάντι πιστοποιήθηκε από το αμερικανικό Γεμολογικό Ινστιτούτο.

Η κάτοχός του είναι «κατενθουσιασμένη» υπογράμμισε η Τζέσικα Γουίνταμ. «Και ποιος δεν θα ήταν σε μια παρόμοια κατάσταση;»

Rating: 4.6/5. From 7 votes.
Please wait...