Πολύχρωμα ορυκτά λάμπουν στο υπεριώδες φως!

Το Sterling Hill βρίσκεται στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ και ήταν ένα από τα σημαντικότερα ορυχεία ψευδαργύρου της περιοχής (από τα παλαιότερα της χώρας, που άνοιξε το 1739), μέχρι το 1986 που έκλεισε και αγοράστηκε από τους Richard και Robert Hauck οι οποίοι το λειτουργούν ως μουσείο από το 1990. Το Μεταλλευτικό Μουσείο Sterling Hill είναι γνωστό για την πληθώρα των πολύχρωμων ορυκτών του που λάμπουν στο υπεριώδες φως.

perierga.gr - Πολύχρωμα ορυκτά λάμπουν στο υπεριώδες φως!

fos_orikto2

Τα φθορίζοντα ορυκτά βρίσκονται κατά μήκος των τοιχωμάτων του λεγόμενου τούνελ Rainbow, που ανασκάφηκε το 1990, και πρόκειται για σπάνια μέταλλα που λαμβάνουν ένα φωτεινό πράσινο και κόκκινο χρώμα κάτω από υπεριώδες φως. Μαζί με το κοντινό ορυχείο Franklin ορυχείο, πάνω από 350 διαφορετικά ορυκτά είδη που έχουν βρεθεί εδώ – ένα παγκόσμιο ρεκόρ για μια τόσο μικρή περιοχή. Μάλιστα, πολλά από αυτά δεν έχουν βρεθεί πουθενά αλλού στη Γη, ενώ σχεδόν 90 διαφορετικά ορυκτά είδη έχουν τεκμηριωθεί ως ορυκτά φθορισμού, αφού έχουν μια ενδιαφέρουσα φυσική ιδιότητα γνωστή ως φθορισμό.

fos_orikto3

Τα ορυκτά αυτά απορροφούν προσωρινά μια μικρή ποσότητα του φωτός την οποία απελευθερώνουν σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αυτή η μεταβολή στο μήκος κύματος προκαλεί μια προσωρινή μεταβολή χρώματος στο ορυκτό έτσι όπως το βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Η αλλαγή χρώματος αυτών των ορυκτών είναι πιο θεαματική όταν φωτίζονται στο σκοτάδι με υπεριώδες φως (το οποίο δεν είναι ορατό στον άνθρωπο).

fos_orikto4

fos_orikto5

fos_orikto6

Rating: 4.9/5. From 6 votes.
Please wait...