Ο σκορπιός με το πιο γρήγορο τσίμπημα

Μια νέα μελέτη για το τσίμπημα του πιο θανατηφόρου σκορπιού, του Deathstalker, δείχνει το τσίμπημα της ουράς του σε όλο του το μεγαλείο.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πόρτο, στην Πορτογαλία, εξέτασαν επτά από τα περίπου 2.500 είδη σκορπιού που υπάρχουν στον κόσμο, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς τα διαφορετικά σχήματα και μεγέθη επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και δύναμη του τσιμπήματος.

Perierga.gr - Ο σκορπιός με το πιο γρήγορο τσίμπημα

Οι σκορπιοί χρησιμοποιούν το δηλητηριώδες κεντρί τους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από διάφορους εχθρούς και «χτυπούν» με ταχύτητα που φτάνει τα 130 εκατοστά το δευτερόλεπτο.

«Ενώ οι σκορπιοί τσιμπούν τα έντομα-θηράματά τους αργά και με ακρίβεια, αμύνονται με ένα ταχύ και αιφνίδιο χτύπημα της ουράς τους» έγραψε ο εξελικτικός βιολόγος και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Arie van der Meijden στο περιοδικό Functional Ecology.

«Το αμυντικό χτύπημα οπότε, ίσως να είναι η πιο «απαιτητική» κίνηση που κάνει ο σκορπιός με την ουρά του. Σε αυτή τη μελέτη, μετρήσαμε την ταχύτητα του τσιμπήματος των σκορπιών για πρώτη φορά» προσθέτει ο επιστήμονας.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές ενόχλησαν τους σκορπιούς για να προκαλέσουν αντίδραση, και την κατέγραψαν από πολλές οπτικές γωνίες με βιντεοκάμερα υψηλών ταχυτήτων η οποία «πιάνει» τα 500 frames/δευτερόλεπτο. Η τροχιά του πλήγματος μετρήθηκε σε τρεις διαστάσεις.

Rating: 3.4/5. From 4 votes.
Please wait...