Γιατί σεξ, μουσική και ναρκωτικά προκαλούν το ίδιο συναίσθημα απόλαυσης;

perierga.gr - Γιατί σεξ, μουσική και ναρκωτικά προκαλούν το ίδιο συναίσθημα απόλαυσης;

Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σεξ, τα ναρκωτικά και η μουσική ενεργοποιούν την ίδια εγκεφαλική περιοχή παράγοντας το ίδιο συναίσθημα απόλαυσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Scientific Reports. Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα και μουσικό Ντάνιελ Λεβίτιν, ζήτησαν από 17 εθελοντές να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον.

perierga.gr - Γιατί σεξ, μουσική και ναρκωτικά προκαλούν το ίδιο συναίσθημα απόλαυσης;

Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν τη λειτουργία του νευροχημικού συστήματος του εγκεφάλου που παράγει το συναίσθημα της απόλαυσης με ναλτρεξόνη (δραστική ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των διαταραχών εθισμού), οι εθελοντές απέκτησαν ανηδονία απέναντι στη μουσική. Δηλαδή, έκαναν δηλώσεις του τύπου «ξέρω ότι είναι το αγαπημένο μου κομμάτι, όμως δεν ακούγεται ως συνήθως» ή «καλούτσικο είναι, αλλά δεν μου προκαλεί κάτι ιδιαίτερο».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι τα οπιοειδή του εγκεφάλου εμπλέκονται άμεσα στην απόλαυση της μουσικής, όπως συμβαίνει με το σεξ και όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση η νέα μελέτη φωτίζει περισσότερο το βιολογικό υπόβαθρο της σχέσης του ανθρώπου με τη μουσική, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από μια μακρά εξελικτική πορεία. Μεταξύ άλλων, αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι κάνουν πιο ευχάριστα και ξεκούραστα γυμναστική, όταν παράλληλα ακούνε μουσική, καθώς ο εγκέφαλός τους απελευθερώνει αυτές τις οπιοειδείς χημικές ουσίες.
πηγή: in.gr

Rating: 0.5/5. From 1 vote.
Please wait...