Μπορούν τα αιολικά πάρκα να προκαλέσουν άγχος και απώλεια ύπνου;

Perierga.gr-Μπορούν τα αιολικά πάρκα να προκαλέσουν άγχος και απώλεια ύπνου;

Νέα έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης, που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ισχυρίζεται ότι οι κάτοικοι που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα άγχους και κακής ποιότητας ύπνου. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει μία «σαφής σύνδεση» μεταξύ του θορύβου που εκπέμπεται από μία ενεργειακή εγκατάσταση και την ενόχληση που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν στη γύρω περιοχή. Συγκεκριμένα, υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος» να υποφέρουν από στέρηση ύπνου όταν οι ανεμογεννήτριες παράγουν θόρυβο που υπερβαίνει τα 40 ντεσιμπέλ.

Ωστόσο η αϋπνία αποτελεί, γενικά, μία έμμεση αντίδραση που προκαλείται από την ενόχληση που προκαλείται μόνο από την ύπαρξη ενός ισχυρού αιολικού πάρκου στην κοινότητα, προσθέτει η έρευνα, που προτείνει πιθανά μέτρα περιορισμού του θορύβου, όπως την τροποποίηση των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας.

Perierga.gr-Μπορούν τα αιολικά πάρκα να προκαλέσουν άγχος και απώλεια ύπνου;

Τα αιολικά πάρκα προκαλούν αφενός έναν σταθερό θόρυβο που παράγεται από την περιστροφή της ανεμογεννήτριας, αλλά και δυνατότερους ήχους και κρότους, που μπορούν μερικές φορές να παραχθούν, αναφέρουν τα σχόλια που συνέλεξε έρευνα. Η ενόχληση δεν περιορίζεται μόνο στην ηχορύπανση, που μπορεί να δημιουργήσει ένα αιολικό πάρκο, αλλά κάποιοι κάτοικοι παραπονιούνται, επίσης, για την αλλοίωση του τοπίου, που προκαλούν για οι σκιές που δημιουργούνται.

Τα ευρήματα της αμφιλεγόμενης έκθεσης υποστηρίζονται από αρκετούς συντηρητικούς βουλευτές που καλούν το κλείσιμο των θορυβωδών αιολικών πάρκων, αν και παρέχουν σοβαρά περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη.

Η διευθύντρια πολιτικής της βρετανικής ΜΚΟ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας RenewableUK, Τζέμα Γκράιμς, δήλωσε με τη σειρά της: «Είναι καλό ότι αυτή η επίσημη έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουν ερευνητές σε όλο τον κόσμο – ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη της άμεσης σύνδεσης των αιολικών πάρκων με προβλήματα υγείας, ύπνου ή στρες, παρά μόνο εικασίες».

«Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν θέματα ακουστικής, η βιομηχανία μας δουλεύει πάντα σκληρά για να τα αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά, καθώς είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε καλοί γείτονες με τις τοπικές κοινωνίες», πρόσθεσε.

Rating: 3.7/5. From 3 votes.
Please wait...