Από τη Σάμο η φωτογραφία ημέρας της NASA

Perierga.gr-Από τη Σάμο η φωτογραφία ημέρας της NASA

Την φωτογραφία που τράβηξε ο Μανώλη Θράβαλου, συνεργάτης του iSamos.gr, από το Κάστρο της Λουλούδας στη Σάμο επέλεξε η NASA ως τη «Φωτογραφία της Ημέρας» στο Earth Science Picture of the Day, καθώς η φωτογραφία με τίτλο «Το Φάντασμα της Λουλούδας», αποτυπώνει ένα σπάνιο φαινόμενο.

Perierga.gr-Από τη Σάμο η φωτογραφία ημέρας της NASA
Ο ίδιος  μέσα από το προφίλ του στο Facebook εξήγησε τι ακριβώς είναι αυτό το φαινόμενο:

«Η σκιώδης φιγούρα με τα φωτοστέφανα χρωμάτων που φωτογράφισα στο Κάστρο της Λουλούδας είναι το αποτέλεσμα δύο διαφορετικών φαινομένων. Λόγω της σχετικής σπανιότητάς τους και εξ όσων γνωρίζω,δεν έχει δοθεί επίσημος ορισμός στην ελληνική μετεωρολογική γλώσσα οπότε θα χρησιμοποιήσω τις αγγλικές τους ονομασίες.
Το πιο εντυπωσιακό από τα δύο φαινόμενα είναι το λεγόμενο «Glory» που έχει την μορφή φωτοστέφανων που φέρουν τα χρώματα της ίριδας. Όπως και το ουράνιο τόξο, έτσι και το Glory εμφανίζεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τον ήλιο (για την ακρίβεια το κέντρο των «κύκλων ή τόξων» φωτός που σχηματίζονται και στα δύο φαινόμενα, είναι πάντα το αντιδιαμετρικό σημείο του ήλιου ως προς τον παρατηρητή). Βασική διαφορά των δύο φαινομένων είναι η γωνία στην οποία αυτά δημιουργούνται, με το κλασσικό ουράνιο τόξο να εμφανίζεται σε μεγάλη γωνία ~40 μοίρες,ενώ το Glory περιορίζεται στις 5 μοίρες περίπου. Σημαντική διαφορά επίσης είναι το Glory σχηματίζεται λόγω των νεφοσταγονιδίων που αποτελούν την ομίχλη, ενώ τα χρώματα του γνωστού μας ουράνιου τόξου προέρχονται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού φωτός με τις σταγόνες της βροχής. Η ονομασία Glory ή στα ελληνικά «Δόξα» προέρχεται πιθανόν από την αίσθηση μεγαλείου που δημιουργεί στον παρατηρητή η παρουσία φωτοστέφανων γύρω από την σκιά του και με κέντρο το κεφάλι του, ενώ υπάρχουν εικασίες ότι και τα φωτοστέφανα των αγίων της Εκκλησίας έχουν την προέλευσή του σε αυτό το φαινόμενο.

Το δεύτερο φαινόμενο που λαμβάνει χώρα είναι η ίδια η σκιώδης φιγούρα και ονομάζεται «Brocken Spectre» ή στα ελληνικά «το Φάντασμα του Μπρόκεν». Η ονομασία του προέρχεται από την κορυφή Brocken της Γερμανίας με τον μύθο να αναφέρει ότι ένας αναρριχητής τρόμαξε τόσο πολύ βλέποντας την ανθρώπινη μορφή με το φωτοστέφανο (Glory) στην ομίχλη, που έπεσε στον γκρεμό και σκοτώθηκε. Στην ουσία τρόμαξε από την ίδια του την σκιά, μιας και το «Brocken Spectre» είναι το αποτέλεσμα της σκιάς του ίδιου του παρατηρητή πάνω στην ομίχλη. Λόγω της σχετικής διαφάνειας της ομίχλης, η συγκριση της σκιάς με τα φυσικά αντικείμενα που φαίνονται μέσα από αυτήν, όπως πχ τα υποκείμενα δέντρα, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός τρομαχτικού μεγέθους, κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο λόγω προοπτικής.

Ελπίζω να κάλυψα τις όποιες απορίες είχατε, χωρίς να σκοτώσω εντελώς την φαντασία σας και να μην κούρασα ιδιαίτερα με το κείμενο. Αν παρ’όλα αυτά σας γοητεύουν και εσάς αυτά τα εντυπωσιακά φαινόμενα και θέλετε να ρωτήσετε οτιδήποτε, θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω στα σχόλια!»

Perierga.gr-Από τη Σάμο η φωτογραφία ημέρας της NASA

Perierga.gr-Από τη Σάμο η φωτογραφία ημέρας της NASA

Μάλιστα, όπως αναφέρει το iSamos είναι η δεύτερη φορά που φωτογραφία από το νησί  γίνεται «Picture of the Day» στο blog της NASA. Το εντυπωσιακό διπλό ουράνιο τόξο που είχε φωτογραφίσει ο Μανώλης Θράβαλος πάνω από την Μουρτιά τον Απρίλη του 2014 είχε κάνει τον γύρο του κόσμου ενώ το κοινό του «Earth Science Picture of the Day» την είχε ψηφίσει ως την καλύτερη φωτογραφία του μήνα για τον Μάιο του 2014.

Rating: 4.8/5. From 4 votes.
Please wait...