Αεροσκάφος που απογειώνεται σαν ελικόπτερο και πετά σαν αεροπλάνο!

perierga.gr - Αεροσκάφος που απογειώνεται σαν ελικόπτερο και πετά σαν αεροπλάνο!

Μια κινούμενη εικόνα που δείχνει τον σχεδιασμό και τη λειτουργικότητα των μη επανδρωμένων VTOL X-Plane της, με το παρατσούκλι «Lightning Strike», μόλις αποκάλυψε η DARPA. VTOL σημαίνει «κάθετη απογείωση και προσγείωση». Το αεροσκάφος απογειώνεται και προσγειώνεται όπως ένα ελικόπτερο, αλλά πετάει όπως ένα αεροπλάνο. Με τελική ταχύτητα 460 mph, τα X-Plane θα είναι 50% πιο γρήγορα από οποιαδήποτε προηγούμενα αεροσκάφη VTOL στην ιστορία. Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις έχουν προγραμματιστεί για το 2018.

perierga.gr - Αεροσκάφος που απογειώνεται σαν ελικόπτερο και πετά σαν αεροπλάνο!

Οι δυνατότητες κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) αποτελούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι της αεροναυπηγικής τεχνολογίας, καθώς το ζητούμενο είναι στην ουσία ο συνδυασμός ελικοπτέρου με αεροσκάφος. Σκοπός είναι η επίτευξη μιας ιδανικής ισορροπίας, μεταξύ της αύξησης της ταχύτητας και της εμβέλειας, μεταξύ των πτητικών επιδόσεων και της δυνατότητας κάθετης απογείωσης και προσγείωσης κ.ά.

Η DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου επιδιώκει να πάει ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας δυνατότητες VTOL σε UAV (drones) νέας γενιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος VTOL X-Plane.

πηγή: newmoney.gr

Rating: 2.5/5. From 3 votes.
Please wait...