Μια τεράστια χαράδρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

perierga.gr - Μια τεράστια χαράδρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

Μπορεί να ακούγεται απίθανο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξερεύνητα και άγνωστα γεωλογικά θαύματα στη Γη. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα πως βρισκόμαστε προ των πυλών μιας πολύ σημαντικής και εντυπωσιακής ανακάλυψης. Μια νέα επιστημονική μελέτη, ισχυρίζεται πως ένα τεράστιο σύστημα, δύο φορές μεγαλύτερο από το διάσημο Grand Canyon, βρίσκεται θαμμένο κάτω από ένα στρώμα πάγου στην Ανταρκτική. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, τότε αυτό θα είναι το μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου. Το φαράγγι, που οι επιστήμονες εντοπίζουν στην ανατολική Ανταρκτική, σε περιοχή γνωστή ως Princess Elizabeth Land, πιστεύεται ότι έχει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα μήκος και βάθος που σε κάποια σημεία φτάνει το ένα χιλιόμετρο.

perierga.gr - Μια τεράστια χαράδρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

Η περιοχή αυτή, της οποίας μικρό τμήμα έχει εξερευνηθεί λεπτομερώς έως τώρα, είναι καλυμμένη με πάγους. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το έδαφος έχει λαξευτεί από το νερό δημιουργόντας το φαράγγι που είτε είναι τόσο αρχαίο και βρίσκεται εκεί πριν από τον πάγο, ή δημιουργήθηκε από τρεχούμενο νερό και διάβρωση κάτω από αυτόν. Μια από τις μεγαλύτερες χαράδρες του πλανήτη κρύβεται κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής Το φαράγγι ανακαλύφθηκε από δεδομένα δορυφορικών εικόνων και στη συνέχεια έγιναν μελέτες με ραδιοκύματα.

perierga.gr - Μια τεράστια χαράδρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

Ο καθηγητής Stewart Jamieson, του τμήματος γεωγραφίας στο Durham University δε θεωρεί απίθανο το εύρημα και σημειώνει πως μιλάμε για μια περιοχή μεγαλύτερη σε έκταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σχεδόν ανεξερεύνητη, προσθέτοντας πως ο άνθρωπος γνωρίζει πολύ περισσότερα για την επιφάνεια του Άρη από όσα για τη γη αυτή. Οι επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν στην έρευνα εκτιμούν πως το δίκτυο των φαραγγιών είναι συνδεδεμένο με μια άγνωστη, επίσης τεράστια λίμνη, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποδειχθεί για την ώρα. Ακόμη και η ίδια η ύπαρξη του φαραγγιού, το ακριβές του μέγεθος και οι σχηματισμοί του, θα αποκαλυφθούν μέσα στο 2016, με το πέρας όλων των μελετών που είναι σε εξέλιξη.

πηγή: lifo.gr

Rating: 4.9/5. From 4 votes.
Please wait...