Η γηραιότερη γυναίκα στην Ευρώπη έγινε 116 ετών!

perierga.gr - Η γηραιότερη γυναίκα στην Ευρώπη έγινε 116 ετών!

Τα 116 της χρόνια έκλεισε την Κυριακή η Ιταλίδα Έμμα Μορένο, η οποία αποτελεί τη γηραιότερη γυναίκα της Ευρώπης. Όπως εξηγεί η ίδια, ερωτηθείσα για το μυστικό της μακροζωίας της, κομβικής σημασίας για τη ζωή της ήταν ο χωρισμός της από τον «βίαιο» όπως τον περιγράφει σύζυγό της το 1938, σε μια εποχή που τα διαζύγια δεν επιτρέπονταν. Όσο για δεύτερο μυστικό της; Εδώ και πολλά χρόνια καταναλώνει τρία αβγά κάθε πρωί, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

perierga.gr - Η γηραιότερη γυναίκα στην Ευρώπη έγινε 116 ετών!

Γεννημένη την 29η Νοεμβρίου του 1899, η Μοράνο είναι η δεύτερη γηραιότερη γυναίκα της Υφηλίου, πίσω από την Αμερικανίδα Σουζάνα Μούσατ Τζόουνς, η οποία γεννήθηκε τέσσερις μήνες νωρίτερα. Μοράνο και Τζόουνς αποτελούν τις μοναδικές γυναίκες που έχουν έχουν γεννηθεί τον 19ο αιώνα και παραμένουν εν ζωή, όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Τα γονίδια της οικογένειας της σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο, με τη μητέρα της κ. Έμμα να αποβιώνει σε ηλικία 91 ετών, τη στιγμή που μία από τις αδελφές έφθασε σε ηλικία 107 ετών. Αυτές οι… συμπτώσεις είναι που οδήγησαν το DNA της μέχρι το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για ανάλυση. Ωστόσο ο υγιεινός τρόπος ζωής και ο δυναμικός της χαρακτήρας βρίσκονται μεταξύ των λόγων που η Ιταλίδα γιαγιά γιορτάζει σήμερα τα 116α χρόνια ζωής της.

Άκρως δραστήρια, η κ. Μοράνο ζει ακόμα σε ένα δυάρι και δεν είχε δεχθεί καμία βοήθεια μέχρι πριν από ένα χρόνο. «Με τη δύναμη της θέλησης, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα» διαβεβαιώνει η ίδια. Ακριβώς αυτή η θέληση ήταν η κινητήριος δύναμη που την ώθησε να πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της ο οποίος την κακοποιούσε σωματικά, ενώ το μοναχοπαίδι της πέθανε σε ηλικία μόλις επτά μηνών. Τότε, το 1938, τα διαζύγια δεν είχαν ακόμη νομιμοποιηθεί στην Ιταλία.

Ήταν 39 ετών και αποφάσισε να μείνει μόνη, «διότι δεν ήθελα να εξαρτώμαι από οτιδήποτε» είχε δηλώσει η ίδια στην αμερικανική εφημερίδα New York Times τον περασμένο Φεβρουάριο. Η κ. Έμμα εργάστηκε σε κλωστοϋφαντουργίες έως τα 75 της χρόνια και πέρασε σχεδόν ολόκληρη την ζωή της στη μικρή κοινότητα Βερμπάνια, στη λίμνη Ματζόρε. Σε ηλικία 20 ετών και ενώ υπέφερε από αναιμία, ένας γιατρός της συνέστησε να καταναλώνει δύο αυγά ωμά και ένα βρασμένο κάθε πρωί, μια διατροφική συνήθεια που δεν απαρνήθηκε έως τα 110 της χρόνια. Κατανάλωσε σχεδόν 100.000 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Κι όπως είχε δηλώσει για την κ. Έμμα ένας γιατρός που την παρακολουθούσε, «εάν όλοι μου οι ασθενείς ήταν σαν κι εκείνη, θα είχα περάσει την ζωή μου διαβάζοντας εφημερίδα».

πηγή: naftemporiki.gr

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...