Γερμανικό κόμμα πούλησε νομίσματα των 100 ευρώ για 80 και… κέρδισε!!!

Perierga.gr - Γερμανικό κόμμα πούλησε νομίσματα των 100 ευρώ για 80 και... έβγαλε και κέρδος!!!

Το σατιρικών διαθέσεων γερμανικό κόμμα Die Partei («Το Κόμμα»), με επικεφαλής τον Μάρτιν Ζόνενμπορν, πρώην εκδότη του γερμανικού σατιρικού περιοδικού Titanic, πρόσφερε τον Νοέμβριο που πέρασε μέσω διαδικτύου χαρτονομίσματα των 100 ευρώ στην προνομιακή τιμή των… 80 ευρώ!

Το κοινό, φυσικά, έσπευσε να εκμεταλλευθεί την παράξενη προσφορά με αποτέλεσμα την κατάρρευση του σέρβερ της ιστοσελίδας. Στο τέλος συνολικά 1.000 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ πέρασαν στα χέρια όσων πρόλαβαν. Το ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι από την ενέργεια αυτή το κόμμα βγήκε κερδισμένο κατά 60.000 ευρώ!!! Μάλιστα η ενέργεια αυτή είχε σα σκοπό να καταδείξει πώς νομικά παραθυράκια παρέχουν στα κόμματα με ανορθόδοξους τρόπους πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση.

Perierga.gr - Γερμανικό κόμμα πούλησε νομίσματα των 100 ευρώ για 80 και... έβγαλε και κέρδος!!!

Όπως γράφει η Deutsche Welle, το γερμανικό κράτος καταβάλλει σε κάθε κόμμα που ξεπερνά το εκλογικό ποσοστό του 0,5% επιδότηση από τα χρήματα των φορολογουμένων για κάθε ψήφο, αλλά και για κάθε ευρώ που εισέρχεται στο κομματικό ταμείο ως συνδρομή ή δωρεά, αρκεί η κρατική ενίσχυση να μην υπερβαίνει τα έσοδα (σ.σ. όχι κέρδη) του εκάστοτε κόμματος. Έτσι, κόμματα με λίγα μέλη και περιορισμένα έσοδα από δωρεές μπορούν με τη βοήθεια ενός τρικ να αυξήσουν τα έσοδά τους από κρατικές ενισχύσεις. Βάσει νόμου στα κομματικά έσοδα δεν περιλαμβάνονται μόνο ο μηνιαίος οβολός των μελών τους και οι δωρεές, αλλά και τα έσοδα από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, αν επιστρατεύσει κανείς δημιουργική λογιστική μπορεί με τεχνητό τρόπο να αυξήσει αισθητά τα συνολικά κομματικά έσοδα, λαμβάνοντας κατά συνέπεια υψηλότερες κρατικές ενισχύσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει τώρα να βάλει φραγμό σε τέτοιου είδους πρακτικές. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των χριστιανικών κομμάτων (CDU / CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) υπέβαλαν σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο στο εξής ως κομματικά έσοδα δεν θα λογίζεται πλέον ο τζίρος αλλά μόνο το καθαρό κέρδος των κομμάτων, με γνώμονα το οποίο θα υπολογίζεται και το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης.

Έτσι η συγκεκριμένη δράση απέφερε στο Die Partei 60.000 ευρώ ως εξής: Εισέπραξε 80.000€ από την πώληση 1000 νομισμάτων των 100€ με ζημία 20.000€ αλλά θα εισπράξει από κρατική επιχορήγηση ποσό 80.000€ (όσα τα έσοδα)!!!

Rating: 4.1/5. From 5 votes.
Please wait...