Το «Μεγάλο Πράσινο Τείχος» της Κίνας!

perierga.gr - Το "Μεγάλο Πράσινο Τείχος" της Κίνας!

Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται στην Κίνα στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου είναι γνωστά σε όλους. Μια φωτογραφία από το Πεκίνο θα πείσει και τους πιο δύσπιστους ότι κάτι δεν πάει καλά στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Τα τοξικά νέφη και η κάθε είδους ρύπανση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σε βαθμό που έχουν υψωθεί φωνές διαμαρτυρίας κατά του πανίσχυρου νεοκομμουνιστικού καθεστώτος. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Κίνας κατά καιρούς προωθεί φιλόδοξα σχέδια βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών.

perierga.gr - Το "Μεγάλο Πράσινο Τείχος" της Κίνας!

Από το 1978 η Κίνα φυτεύει ένα «μεγάλο τείχος δέντρων» για να εμποδίσει την άμμο που μεταφέρουν αμμοθύελλες από την έρημο Γκόμπι στα μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμα και το Πεκίνο. Το Τριπλό Βόρειο Δασικό Καταφύγιο είναι ένα πρόγραμμα μαζικής φύτευσης δέντρων περισσότερο γνωστό και ως «Μεγάλο Πράσινο Τείχος», το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας σειράς δασικών ζωνών ώστε να ανασχεθεί η επέκταση της Ερήμου Γκόμπι. Κάθε άνοιξη την Κίνα σαρώνουν καταστροφικές αμμοθύελλες που μεταφέρουν άμμο από την έρημο Γκόμπι προς το νότο.

perierga.gr - Το "Μεγάλο Πράσινο Τείχος" της Κίνας!

Καθώς η έρημος επεκτείνεται εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών που παραχωρούν τη θέση τους σε γεωργικές καλλιέργειες, βοσκοτόπια και ορυχεία, η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται σε όλο το εύρος του κινεζικού βορρά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ως το 2050 θα έχουν φυτευτεί λωρίδες δάσους και άλλης βλάστησης με 100 δισεκατομμύρια φυτά σε μήκος 4.500 χιλιομέτρων που θα καλύψουν το 10% της κινεζικής επιφάνειας με πράσινο. Μεταξύ άλλων το κράτος δίνει οικονομικά κίνητρα σε αγρότες για να φυτεύουν δέντρα και θαμνώδη φυτά, ενώ την τελευταία δεκαετία ακολουθείται η οδός της σποράς από αέρος.

perierga.gr - Το "Μεγάλο Πράσινο Τείχος" της Κίνας!

Οι έρημοι Γκόμπι και Τακλαμακάν στα βορειοδυτικά της Κίνας φέρνουν συχνά αμμοθύελλες προς τα δυτικά, καλύπτοντας την πρωτεύουσα της χώρας με ένα σύννεφο άμμου. Η έρημος Γκόμπι είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στον πλανήτη. Δεν λείπουν βέβαια και αυτοί που αμφισβητούν το φιλόδοξο έργο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα δέντρα απορροφούν τεράστιους όγκους νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα, διαβρώνοντας το έδαφος και δυσχεραίνοντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

perierga.gr - Το "Μεγάλο Πράσινο Τείχος" της Κίνας!

Ο Χονγκ Τζιανγκ από το πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα δήλωσε στο New Scientist ότι «αντί να ελέγξουμε τη φύση πρέπει να την ακολουθήσουμε». Η φύτευση δέντρων στην έρημο Γκόμπι μπορεί να μην πετύχει καθώς παραμένει άγνωστος ο ρυθμός θνησιμότητας των φυτών, ένα ενδεχόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε διαρκείς επιχειρήσεις μαζικής φύτευσης. Άλλοι τέλος υποστηρίζουν ότι θα απαιτηθούν αιώνες μέχρι να ανασχεθεί η επέκταση της ερήμου προς τον νότο.

Στους επικριτές απαντούν ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών με επικεφαλής τον Δρ Μινγκχόνγκ Ταν που υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αποδίδουν καρπούς. Η βλάστηση, λένε, έχει μειώσει δραματικά τόσο την ένταση όσο και τη συχνότητα των αμμοθυελλών. Το πράσινο τείχος της Κίνας δεν είναι κάτι καινούργιο ως ιδέα. Στις ΗΠΑ το 1934, ο πρόεδρος Ρούσβελτ εγκαινίασε ένα μεγάλο πρόγραμμα προστασίας των Μεγάλων Πεδιάδων ως μέτρο αντιμετώπισης των ισχυρών αμμοθυελλών που πνέουν στις κεντρικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Μέχρι το 1942 είχαν φυτευτεί 220 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση 19.900 χιλιομέτρων από το ποτάμι Μπράζος του Τέξας ως τον Καναδά. Το σχέδιο στέφθηκε με επιτυχία αν και η έλλειψη συντήρησης μπορεί να επιτρέψει την επανεμφάνιση του φαινομένου. Στην Αφρική, το Παναφρικανικό Μεγάλο Πράσινο Τείχος είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που προβλέπει τη φύτευση ανθεκτικών δέντρων σε ξηρές περιοχές της Αφρικής από τη Σενεγάλη στην ακτή του Ατλαντικού ως το Τζιμπουτί στην ανατολική ακτή της Μαύρης Ηπείρου, στον Κόλπο του Άντεν.

πηγή: econews.gr

Rating: 3.5/5. From 4 votes.
Please wait...