Πανσέληνος σήμερα και μπλε φεγγάρι

Perierga.gr - Πανσέληνος σήμερα και μπλε φεγγάρι

Perierga.gr - Πανσέληνος σήμερα και μπλε φεγγάριΤο «Μπλε Φεγγάρι» θα κάνει σήμερα την εμφάνισή του στον ουρανό, κάνοντας τους απανταχού… ρομαντικούς να αναζητήσουν το καλύτερο σημείο για να το παρατηρήσουν αγκαλιά με το ταίρι τους.

Τι εννοούμε όμως με τον όρο «Μπλε Φεγγάρι» και θα είναι όντως μπλε; Με τον όρο «Μπλε Φεγγάρι» χαρακτηρίζουμε τη δεύτερη πανσέληνο μέσα σε ένα μήνα. Σύμφωνα με τη NASA, οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι χρώμα ή λευκό, όπως σε κάθε άλλη πανσέληνο. Όμως κάποιες σπάνιες φορές, το φεγγάρι μπορεί όντως να αλλάξει χρώμα και να πάρει την εντυπωσιακή μπλε απόχρωση.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι να προκληθεί έκρηξη ενός ηφαιστείου. Σύμφωνα με τη NASA, το 1883 οι άνθρωποι έβλεπαν «μπλε φεγγάρια» σχεδόν κάθε μήνα μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που ισοδυναμούσε με την έκρηξη ατομικής βόμβας 10 μεγατόνων. Τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, κι έτσι η σελήνη έδειχνε μπλε.

Επίσης, παρόμοια εικόνα είχε το φεγγάρι και μετά από φωτιές, καθώς οι καπνοί στην ατμόσφαιρα άλλαξαν το χρώμα του.

Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε την ανατολή της σελήνης και να διαπιστώσετε από μόνοι της αν σήμερα το χρώμα της θα είναι μπλε ή δεν θα έχει καμία διαφορά από τις υπόλοιπες πανσελήνους του χρόνου.

Rating: 4.0/5. From 4 votes.
Please wait...