Γιατί οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο από τους άντρες;

perierga.gr - Γιατί οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο από τους άντρες;

Το 63% των γυναικών δυσκολεύεται να κοιμηθεί κάποιες νύχτες την εβδομάδα, ενώ αυτό συμβαίνει μόνο στο 54% των ανδρών. Επίσης το 58% των γυναικών παραπονιούνται ότι κάποιος πόνος διέκοψε τον ύπνο τους τουλάχιστον 3 βράδια την εβδομάδα σε σύγκριση με το 48% των ανδρών που αναφέρουν κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Surrey φαίνεται ότι σχεδόν η 1 στις 5 γυναίκες κοιμάται άσχημα 5 νύχτες την εβδομάδα, ενώ αυτό συμβαίνει μόνο στο 8% των ανδρών. Σημειώνεται ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από ότι οι άνδρες, κατά μέσο όρο 20 λεπτά περισσότερα κάθε βράδυ, επειδή στη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιούν το μυαλό τους περισσότερο από ότι οι άνδρες.

perierga.gr - Γιατί οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο από τους άντρες;

Γιατί όμως οι γυναίκες έχουν αντιμετωπίζουν συχνότερα προβλήματα ύπνου; Οι ειδικοί ανακάλυψαν μία πρωτεΐνη που λέγεται Taranis και φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο αν θα κοιμηθούμε καλά τη νύχτα. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι ορμόνες. Οι άνδρες δεν έχουν περίοδο (άρα και τους πόνους περιόδου), εγκυμοσύνη, ορμόνες που αλλάζουν ανάλογα με τη φάση του κύκλου, εμμηνόπαυση κλπ. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι οι γυναίκες –πιθανώς για εξελικτικούς λόγους, αφού είναι υπεύθυνες για τα παιδιά– κοιμούνται πιο ελαφριά από τους άνδρες και ενοχλούνται ευκολότερα από τα εξωτερικά ερεθίσματα.

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός, καθώς βοηθά το σώμα και το μυαλό να ξεκουραστούν, και μας θωρακίζει απέναντι σε προβλήματα: καρδιαγγειακά, κατάθλιψης, διαβήτη, μεταβολισμού, παχυσαρκίας.

πηγή: onmed.gr

Rating: 4.8/5. From 2 votes.
Please wait...