10+1 μύθοι & αλήθειες για την μπύρα!

perierga.gr - 10+1 μύθοι & αλήθειες για την μπύρα!

Σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως με χιλιάδες φανατικούς οπαδούς που δεν την αποχωρίζονται με τίποτα. Αυτή είναι η μία και μοναδική αλήθεια για την μπύρα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης… Ωστόσο γύρω από το όνομά της έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς πολλοί αστικοί μύθοι, που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε τι ισχύει και τι όχι. Η ζυθολόγος Elisabeth Peter κατέγραψε τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο βιβλίο της «Le Guide Des Bieres» (εκδ. Hachette) και μίλησε γι’ αυτά στο γαλλικό «Madame Figaro».

perierga.gr - 10+1 μύθοι & αλήθειες για την μπύρα!

1. Η μπύρα παχαίνει
Ψέμα. Όταν κάποιος πίνει με μέτρο η μπύρα δεν παχαίνει. «Η μπύρα περιέχει 90-95% νερό, σιτηρά, υδατάνθρακες, βιταμίνες και αλκοόλ. Σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα ποτά που διαθέτουν το ίδιο ποσοστό αλκοόλ, η μπύρα είναι λιγότερο θερμιδική και από το κρασί ακόμα…», λέει η Peter.

2. Μια μπύρα πίνεται παγωμένη
Αλήθεια και ψέμα. Οι ξανθές μπύρες πίνονται πράγματι παγωμένες, είναι πιο ευχάριστες. Αλλά όσο πιο μαύρη είναι η μπύρα καλύτερα είναι να πίνεται κρύα, όχι παγωμένη. «Αυτές οι μπύρες έχουν προφίλ πιο αρωματικά και σύνθετα και ο πάγος τις χαλάει. Οι μπύρες από σιτάρι καταναλώνεται δροσερές, όχι παγωμένες», λέει η ζυθολόγος.

3. Η μπύρα ξεδιψάει
Αλήθεια και ψέμα. Μόνο το νερό ξεδιψάει. Αλλά και ορισμένες μπύρες ξεδιψάνε «με τον όρο να μην περιέχουν πολύ αλκοόλ ούτε πολύ ζάχαρη» δηλώνει.

4. H μπύρα χωρίς αλκοόλ, έχει αλκοόλ
Αλήθεια, αλλά… εξαρτάται από τη νομοθεσία της κάθε χώρας. Στην πραγματικότητα, μια μπύρα θεωρείται χωρίς αλκοόλ όταν έχει κάτω από 1,2 βαθμό αλκοόλ. «Στην πραγματικότητα οι μπύρες χωρίς αλκοόλ περιέχουν κάτω από 0,5 ενώ όλο και περισσότεροι παραγωγοί φτιάχνουν μπύρες με 0% αλκοόλ».

5. Κάνει καλό μια μπύρα μετά την άθληση
Αλήθεια. Mετά από άθληση μια μπύρα μπορεί πραγματικά να ξεδιψάσει. «Μελέτες έδειξαν ότι η μπύρα ενυδατώνει πιο γρήγορα το σώμα από ό,τι το νερό, χάρh στα ορυκτά και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Πολλοί ποδηλάτες και ποδοσφαιριστές την προτιμούν, αλλά δεν είναι κανόνας. Πίνουν, φυσικά, μπύρες με ελάχιστο αλκοόλ ή καθόλου».

6. Η μπύρα δίνει λάμψη στα μαλλιά
Αλήθεια.»Μπορεί κάποιος να ξεβγάζει τα μαλλιά του αραιά και πού με μπύρα σιταριού μη παστεριωμένη, από μικρές ζυθοποιίες. Δεν έχει κανένα νόημα να το κάνει κάποιος με εργοστασιακή μπύρα ή με δήθεν σαμπουάν μπύρας. Οι μη παστεριωμένες μπύρες που έχουν πολύ ζύμη και βιταμίνες Β κάνουν καλό και στα νύχια και στο δέρμα».

perierga.gr - 10+1 μύθοι & αλήθειες για την μπύρα!

7. Η μπύρα διευκολύνει τον ύπνο
Αλήθεια. Από τον Μεσαίωνα η μπύρα ήταν γνωστή για τις ηρεμιστικές της και αντισηπτικές ιδιότητες. Περιέχει ένα φυτικό ένζυμο που υποβοηθά. Το ανακάλυψε η καλόγρια και βοτανολόγος Hildegarde de Bingen (12ο αιώνα μ.χ.), το επέκτειναν οι μοναχοί και το πρόσθεσαν στην μπύρα τους.

8. Η μπύρα καταπολεμά την οστεοπόρωση
Αλήθεια. Η μπύρα περιέχει αιθανόλη η οποία μειώνει την απώλεια οστών και αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.

9. Η μπύρα κάνει καλό στα νεφρά
Αλήθεια. Η μπύρα είναι διουρητική και συντελεί στο να απομακρυνθούν οι τοξίνες από το σώμα.
Η Ελίζαμπεθ Πιέρ έγραψε το βιβλίο «Οδηγός μπύρας»,

10. Με αφρό είναι πιο εύπεπτη
Ψέμα και αλήθεια. «Σε αυτό το ερώτημα καμία άποψη δεν αποτεί θέσφατο. Αποτελεί καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής. Φυσικά, οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί ούτε καν να ακούσουν γι’ αυτό το… άσπρο πράγμα πάνω από το αγαπημένο τους ποτό. Πάντως, με αφρό η μπύρα είναι περισσότερο εύπεπτη».

11. Κάνει καλό στα νεύρα
Αλήθεια. Η μπύρα αποτελεί μία καλή πηγή των βιταμινών B3, B2, B6 και Β12 που βοηθούν στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές και είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Rating: 4.5/5. From 9 votes.
Please wait...