Οι καλοί γείτονες κάνουν καλό στην καρδιά

Perierga.gr - Οι καλοί γείτονες κάνουν καλό στην καρδιά

Perierga.gr - Οι καλοί γείτονες κάνουν καλό στην καρδιάΟι καλοί γείτονες δεν γίνονται μόνο καλοί φίλοι, αλλά μπορεί και να μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος σε όσους ζουν στα παρακείμενα σπίτια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει ότι τα αρνητικά χαρακτηριστικά της περιοχής όπου ζει κάποιος μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την καρδιαγγειακή υγεία του.

Τα έως τώρα στοιχεία υποδηλώνουν ότι καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξουν παράγοντες όπως η πυκνότητα των φαστ φουντ σε αυτήν, τα επίπεδα της βίας, του θορύβου και της ρύπανσης, καθώς και η κατάσταση των κτηρίων (αν είναι ερειπωμένα ή περιποιημένα).

Ωστόσο λίγες μελέτες έχουν εστιασθεί στις επιδράσεις των θετικών χαρακτηριστικών της γειτονιάς.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν παρακολούθησαν επί τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης το 2006, την πορεία της καρδιαγγειακής υγείας 5.276 εθελοντών, μέσης ηλικίας 70 ετών.

Επιπλέον, τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν με μία κλίμακα από 0 έως 7 το πως ένιωθαν μέσα στη γειτονιά τους, βάσει παραμέτρων όπως το αν λ.χ. πίστευαν πως οι γείτονες θα τους βοηθούσαν σε περίπτωση ανάγκης, αν θεωρούσαν τους περισσότερους γείτονές τους ανθρώπους εμπιστοσύνης και αν τούς φέρονταν φιλικά.

Στη διάρκεια της τετραετίας, 148 από τους εθελοντές έπαθαν έμφραγμα.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου γι’ αυτό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για κάθε επιπλέον βαθμό που είχαν δώσει στην φιλικότητα της γειτονιάς τους, οι ηλικιωμένοι είχαν κατά 22% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH), το εύρημα αυτό απηχεί εκείνα των – έστω και περιορισμένων – προγενέστερων μελετών, που είχαν δείξει ότι η καλή γειτνίαση συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Οι ειδικοί γνωρίζουν καλά ότι ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης, αποτελούμενο από συγγενείς και φίλους, σχετίζεται με καλή υγεία και εκτιμούν πως μια φιλική γειτονιά αποτελεί επέκταση αυτού του δικτύου.

πηγή: tanea.gr

Rating: 2.8/5. From 2 votes.
Please wait...