Ακατάστατο και βρόμικο κρεβάτι πουλήθηκε για 3,2 εκ. ευρώ!

perierga.gr - Ακατάστατο και βρόμικο κρεβάτι πουλήθηκε για 3,2 εκ. ευρώ!

Θα πληρώνατε πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσετε ένα ακατάστατο κρεβάτι, που παραμένει έτσι επί 16 ολόκληρα χρόνια; Πάντως κάποιος άγνωστος το έκανε. Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα αρνηθεί να φτιάξει το κρεβάτι του ή το κρεβάτι της, μην απελπιστείτε. Ίσως να μεγαλώνετε έναν καλλιτέχνη. Πρόσφατα, σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s, στο Λονδίνο ένα ατημέλητο κρεβάτι που θεωρήθηκε έργο τέχνης πουλήθηκε για 3,2 εκατομμύρια ευρώ. Η ηλικίας 51 ετών Βρετανίδα καλλιτέχνις Τρέισι Έμιν, με πατέρα Τουρκοκύπριο και μητέρα Αγγλίδα, το αποκαλεί, «Το Κρεβάτι μου», επειδή ήταν το κρεβάτι όπου πέρασε τέσσερις μέρες το 1998, «πληγωμένη και νιώθοντας απαίσια», όπως δηλώνει στο CNN.

perierga.gr - Ακατάστατο και βρόμικο κρεβάτι πουλήθηκε για 3,2 εκ. ευρώ!

Μόλις η Εμιν έφυγε από το κρεβάτι, συνειδητοποίησε το χάος που άφησε πίσω της – κι αποφάσισε να το κάνει τέχνη. «Ξαφνικά είδα ένα όραμα: να βγάλω το κρεβάτι έξω από το υπνοδωμάτιο και να το τοποθετήσω στον λευκό χώρο μιας γκαλερί», δήλωσε. «Ξαφνικά η κίνηση αυτή απέκτησε νόημα. Σκέφτηκα: είναι ένα φανταστικό έργο τέχνης». Ένα χρόνο αργότερα, το 1999, «Το κρεβάτι μου», ήταν προτεινόμενο για το βραβείο Turner. Δεν είναι μόνο τα βρώμικα σεντόνια και οι κουβέρτες, που δίνουν ζωή σε μία καλλιτεχνική εγκατάσταση.

Τα αντικείμενα που την περιστοιχίζουν διηγούνται την ιστορία μιας ραγισμένης καρδιάς. Υπάρχει τασάκι που ξεχειλίζει από τσιγάρα, άδεια μπουκάλια οινοπνευματωδών ποτών, βρώμικα εσώρουχα, απομεινάρια τροφίμων, αντισυλληπτικά και κάτι που μοιάζει με ένα προφυλακτικό κατασκευασμένο πριν από 16 χρόνια. «Είναι σαν ένα κομμάτι Ιστορίας, μια χρονομηχανή», λέει η δημιουργός. Οι λάτρεις της τέχνης συμφώνησαν, και το αντισυμβατικό «γλυπτό» πουλήθηκε πάνω από την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Ο Οίκος Christie’s δεν αποκαλύπτει ποιος αγόρασε «Το Κρεβάτι Μου».

πηγή: in.gr

Rating: 1.1/5. From 15 votes.
Please wait...