Τί γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά

Perierga.gr - Τί γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η ημέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, τον Μάη του 1886. Τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης.

Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των Καναδών εργατών. Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, χωρίς ωράριο, ακόμη και τις Κυριακές. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στο Σικάγο με συμμετοχή πάνω από 00.000 ατόμων. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν τις επόμενες μέρες καταλλήγοντας σε συγκρούσεις με πολλούς τραυματίες και νεκρούς. Κομβικό σημείο αποτέλεσε η έκρηξη μια βόμβας για την οποία κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν άδικα σε θάνατα 8 διαδηλωτές. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

Στην Ελλάδα ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε στην Αθήνα το 1893, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα.

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Rating: 2.9/5. From 10 votes.
Please wait...